Yüksek Sinyal Güvenilirliği ve Parazit Engelleme

From |

Aletsiz tek elle kullanım için ekranlama klemensleri

Ekranlama klemenslerine giderek artan talepler için daha kompakt ve kullanıcı dostu yaylı kelepçe teknolojisi. Phoenix Contact’ın yeni SCC serisi ekranlama klemensleri artık aletsiz tek elle çalışmayı mümkün kılıyor. Sıkıştırma kolu sayesinde, iletken zahmetsizce yerleştirilebilir ve fiziksel çaba sarf etmeden temas yayı tarafından kelepçelenebilir.

Dijital dönüşümün birçok yönü var: IIoT (Industrial Internet of Things), SPE (Single Pair Ethernet), APL (Advanced Physical Layer), TSN (Time Sensitive Network) ve 5G kullanımları günden güne yaygınlaşıyor. İletim hızları artıyor, protokoller daha karmaşık hale geliyor ve sinyal sayısı da bu oranda artıyor. Ek olarak, WLAN, Bluetooth ve hücresel teknoloji de endüstriyel uygulamalarda giderek daha önemli bir rol oynamaktadır.

Bir dizi standart ile EMC tanımı

Daha fazla sistem güvenliği ve daha yüksek üretim kalitesi için, anahtarlama durumları, sıcaklıklar ve basınç değerleri gibi giderek daha fazla sinyal, kontrol bilgisayarlarının kapalı döngü kontrol devrelerine entegre edilmektedir. Tüm bunlar, sistemlerin karmaşıklığını ve parazite karşı duyarlılıklarını arttırır.

Bu nedenle, IEC 61000 serisi standartlar, endüstriyel ve bina teknolojisi uygulamaları için elektromanyetik uyumluluğu (EMC) tanımlayarak, izin verilen elektromanyetik girişim seviyesini sınırlar. EMC, cihazların ve sistemlerin elektromanyetik bir ortamda diğer cihaz ve sistemlere müdahale etmeden tatmin edici bir şekilde çalışabilme yeteneğini tanımlar.

Giden parazit (verici prensibi) ve gelen parazit (anten prensibi) arasında bir ayrım yapılır. Giden parazit durumunda, daha yüksek emisyon seviyesine sahip tipik parazit kaynakları, daha yüksek akımlar taşıyan kabloları, anahtarlanmış endüktif yükleri veya tüm frekans dönüştürücüleri içerir. Gelen parazite gelince, robot eksenlerinin artımlı kodlayıcıları, akım döngülerinde ölçülen değer iletimi ve veri kabloları, bu tür parazitlere duyarlı bileşenlerin sadece birkaç örneğidir.

Paraziti güvenli bir şekilde boşaltma

Yıkıcı etki – karışım (interference) – çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Birincisi, örneğin iki devrenin toprak dönüş hatlarının ortak kullanımı yoluyla galvanik bağlantı ile oluşur. İkincisi, alternatif voltaj taşıyan iki paralel sinyal hattının elektrik alanlarından etkilenen kapasitif bağlantısından oluşur. Üçüncüsü, bunun tam tersi yönündeki durumdur, yani alternatif akım taşıyan iki paralel kablo arasındaki elektromanyetik bağlantıdır. Dördüncü tip ise, yüksek frekanslı sinyaller nedeniyle doğrudan, elektromanyetik karışım ve frekansa bağlı olarak harmonik anten uzunluklarının özellikleridir. Bu karışım, gelen ve giden paraziti en aza indirmek için, EMC ile ilgili normatif düzenlemelere uygun olarak mümkün olan en iyi şekilde zayıflatılmalıdır. İki, üç ve dördüncü tip karışımlar için bu genellikle ekranlama yoluyla sağlanır – bu da korumalı kabloların da kullanılması gerektiği anlamına gelir.

Bu elektromanyetik karışımın, kablonun kontrol kabinine girdiği noktada da yakalanmasını sağlamak için, kablo kelepçelerinin mümkün olduğunca fazlası, panonun toprak potansiyeline mümkün olan en düşük empedansla bağlanmalıdır. Phoenix Contact’ın yeni SCC ekranlama klemens (ekranlama kelepçesi olarak da tanımlanır) serisinin sunduğu tam da bu tür etkili bir korumadır.

Tek elle kurulum zaman kazandırır

Tek elle kurulum, bağlantı kablosunun ve ekranlama klemensinin tek bir adımda güvenli ve doğru bir şekilde monte edilebileceği anlamına gelir. Hiçbir alete gerek yoktur ve
ekstra kurulum alanına da gerek yoktur, çünkü ekran klemensi manuel olarak – güvenli bir şekilde kapatılır. Kelepçe sadece 3,5 mm bıçak genişliğine sahip bir tornavida kullanılarak serbest bırakılır. Bu prensip, kablo ekranlamasının yanlışlıkla serbest bırakılmasını önler. Kablo dış çapı 2 mm ila 20 mm arasında değişen 4 farklı SCC modeli mevcuttur.

Temas yayının özel geometrisi, örgülü kablo ekranını merkezler ve mümkün olan en geniş yüzey alanının bağlanmasını sağlar. Örgülü ekranın en az yüzde 75’i her zaman temas halinde olur ve elektromanyetik girişimin etkili bir şekilde azaltılmasını sağlar.

Kabloların veya ekranın tipik ezilme etkileri, yay teknolojisi sayesinde telafi edilir. Bu prensip, sürekli ve yüksek temas kalitesi sağlar. Ekranlama klemenslerinin yay kuvveti de iç iletkenlere zarar gelmesini önleyecek şekilde ayarlanmıştır.

Yüksek titreşimli ortamlarda bile, ekranlama klemensi nötr bara için herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanılabilir. Yay tarafından uygulanan kalıcı basınç ve özel
kilitleme mekanizması sayesinde, kelepçe, daha yoğun çökme durumunda bile, örgülü ekran ile bara arasında her zaman güvenli ve düşük empedanslı bir bağlantı kurar. Bu nedenle SCC serisi, EN 50155 standardının yüksek şok ve titreşim gereksinimlerini de karşılamaktadır. Bu, SCC ekranlama klemenslerinin demiryolu teknolojisinde hem sinyal hem de demiryolu taşıtları uygulamalarında sorunsuz bir şekilde kullanılabileceği anlamına gelir.

Kendisi küçük, etkisi büyük…

Montaj plakasına veya bir adaptör kullanılarak 35 mm DIN rayına doğrudan montaj için daha fazla ekranlama klemensi versiyonu mevcuttur. Ayak geometrisinin özel tasarımı sayesinde, DIN ray versiyonu tıpkı bir uç braketi gibi mekanik ve güvenli bir şekilde
devreye girer. Tutturulduğunda, bu versiyon elektriksel olarak DIN rayının yüzeyindeki yaşlanmanın neden olduğu oksit tabakalarına nüfuz eder ve düşük temas direncine
neden olur.

Genel olarak, SCC serisi için ölçülen temas direnci, yüksek seviye parazit sönümleme sağlamak için çok düşük empedanslıdır. Nötr bara ile temas genellikle 1 mOhm’dan
(miliohm) azdır. Sonuç olarak, gelen karışım(interference) önemli ölçüde azalır.

Agresif çevresel etkilere karşı koruma için, ekranlama klemensleri korozyona dayanıklı bir kalay-nikel alaşımı ile kaplanmıştır. Bu koruma, IEC 60068-2-11 uyarınca tuz püskürtme testi ile doğrulanmıştır. Ekranlama klemensi, iletkenlerin açıkça tanımlanabilmesi için bir işaretleme alanına sahiptir. Kablo numarasını veya kontrol kabini atamasını gösteren etiket buraya iliştirilmiştir. Etiketleri oluşturmak için Phoenix Contact’ın THERMOMARK gibi bir termal transfer yazıcısı kullanılabilir. Aynı zamanda aside ve UV’ye dayanıklı olan kendinden yapışkanlı ve çizilmeye dayanıklı EML etiketleri burada iyi bir seçenektir.

Özet: SCC ekranlama klemensleri: Optimum ekranlama – kolay montaj

Phoenix Contact’ın SCC serisi ekranlama klemensleri, örgülü kalkanın düşük temas
direnci ile aletsiz bağlanmasını sağlar. Yay teknolojisi, kolay kurulum sırasında
elektromanyetik parazitin güvenli bir şekilde azaltılmasını, titreşime dayanıklı teması ve güvenilir korozyon korumasını destekler. Zahmetsiz tek elle kurulum, güvenilir ve zaman kazandıran kalkan bağlantısının avantajını sunarken aynı zamanda gereken kurulum alanını da azaltır. Geniş markalama alanları, hassas iletken atamasını sağlar.

SCC serisi ekranlama klemensleri

Ana özellikleri:

  • Dört klemens versiyonu
  • Üç montaj tipi
  • Sıkıştırma aralığı-dış kablo çapı: 2 mm ila 20 mm
  • Titreşime dayanıklı
  • Zorlu çalışma koşullarında korozyon koruması
  • Cömert markalama seçenekleri
  • Düşük temas direnci

Daha fazla bilgi için web sayfası linki:

Elektronik bileşenleri korumak için ekran bağlantı kelepçeleri | Phoenix Contact

Share

Share

Tell your friends about us!