Kontrol Panosu Bağlantılarında Yer Tasarrufu

From |

Endüstriyel uygulamalarda süreçleri optimize etmek, otomasyon teknolojisinden beklentileri yükseltir. Daha fazla sensör ve kablonun entegrasyonu ve bağlantısı gerekir. Ek maliyetlerden kaçınmak için, bu bağlantılar kontrol panosunda fazla yer kaplamamalı ve panoya montajları hızlı olmalıdır. Push-in bağlantılı iki yeni bağlantı sistemi bu gereksinimleri karşılamaktadır (Şekil 1).

Hızlı ve kolay montaj

Push-in bağlantılar, montaj kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlama  konusunda standart haline gelmiştir. Geleneksel ray klemenslerle kıyaslandığında, push-in klemenslerde iletkenleri alet kullanmadan hızlı şekilde bağlantı yuvasına takabilme avantajı mevcuttur. Takma kuvvetleri, piyasadaki diğer bağlantı tasarımlarına göre yüzde 50’ye varan oranda daha düşük olan push-in konnektörler, iş yorgunluğunu en aza indirir.

Direkt bağlantı, yüksüklü ve tek telli iletkenlerin daha hızlı montajına olanak sağlayarak çalışmayı kolaylaştırır, kablolama süresini azaltır ve DIN 60947-7’ye göre onaylanmış, güvenli, gaz geçirmez, titreşime dayanıklı bir bağlantı sağlar. Piyasadaki bazı modeller, aynı zamanda proses teknolojisi, güç mühendisliği, demiryolu mühendisliği (EN 50155) ve gemi inşaatı test gereksinimlerini de karşılar.

Kullanıcı, renk kodlu butona standart bir tornavida ile basarak kabloyu sökebilir. Renkli butonlar, yanlış iletken bağlantıları yapılmasını ve devreye alma sırasında yaşanabilecek tehlikeli durumları önler.

Bu yeni dokunma emniyetli bağlantı sistemleri, diğer yaygın tasarımlarla kıyaslandığında, pinler arasındaki kısa devreler veya montaj aletinin metaline dokunma gibi tehlikeler arz etmemektedir. Ayrıca, tasarımları, montaj aletlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak maliyetleri de azaltır.

Kişiselleştirilmiş renk kodlaması

Her iki yeni bağlantı sistemi için de – marşaling klemensleri ve panelleri – renk kodlaması bireysel tercihlere göre uygulanabilir. DIN EN 69100 veya VDE 0815 tarafından belirlenmiş olan, montaj kablolarının renk kodlaması gibi standart kodlama sistemleri de kullanılabilir. Bu, iletken renginin doğru bağlantı noktasıyla eşleşmesini kolaylaştırır. Belirli bölgeler ayrıca renge göre kodlanabilir. Renge göre montaj sadece zaman tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kablolama hatalarını da önler.

Hata meydana geldiğinde bile renk kodlamanın avantajları vardır: Klemens tanımı iletken ve bağlantı noktası rengini gösterdiğinden, kablolama hatalarını bulmak ve düzeltmek kolaydır.

Renge dayalı hazırlık, dijital giriş/çıkış ve analog giriş/çıkış bölümleri gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Benzer şekilde Pompa 1, Pompa 2, vb. uygulama tipleri renklere göre yapılandırılabilir. Bu özelleştirilmiş yapılandırma, kontrol panosunun her zaman düzenli olmasını sağlar. Ulusal sınırların ötesinde faaliyet gösteren şirketler, dünya genelinde teknisyenlerin ve bakım personelinin çalışmalarını kolaylaştırmak için belirli uygulamalara göre kurum içi standartları belirleyebilir.

Önden kablolamayı kolaylaştırın

Çoğunlukla önden kablajda kullanılan marşaling klemensleri (Şekil 2), sadece 8,3 mm genişlikte ve 100 mm uzunluktadır. Kontrol panosunda metre başına 960’a kadar sinyal kullanımına izin verir.

Düzgün önden kablolama için marşaling klemensleri: Yeni PTRV klemensler, dört (solda) ve sekiz (sağda) katlıdır ve çeşitli renklerde geçiş klemensi ve potansiyel dağıtıcı versiyonları mevcuttur.

Kontrol panosu alanı en baştan azaltılabileceğinden, planlama sırasında bunu bilmek harikadır. Bu boyutlar, bu  klemensleri piyasadaki en kompakt push-in bağlantı konnektörleri yapar.

Daha fazla yer tasarrufu sağlamak istiyorsanız, kablo kanalı kapağını yerleştirmek için klemense bir kablo kılavuz şeridi takın. Bu, ayrı bir kablo kanalı ihtiyacını ortadan kaldırır.

Bağlantı noktalarının ortasındaki test soketi, yanlış bağlantıları ve ölçümleri önler çünkü test probunun iletken girişleri arasında yerleştirileceği nokta açıktır. Test probunun 2.3 mm’lik girişi herhangi bir iletken tarafından engellenmediği için konvansiyonel problar da kullanılabilir. Bu, ölçüm cihazlarının bağlanmalarını ve test devrelerini herhangi bir sorun olmadan kurmayı mümkün kılar.

Marşaling klemensi gerilim dağıtımı için de bir seçenek sunar. 17,5 A’e kadar olan akımları maksimum 32 terminal noktasına dağıtır. Besleme amacıyla ve daha büyük kesitlerde 32 A’e kadar akımlar da dağıtılabilir ve çıkışlardan terminal başına 17,5 A’e kadar çekilebilir. Köprülenebilir versiyonu da bulunan bu terminale 6 mm2’ye kadar iletkenler (yüksüklü olsalar da) takılabilmektedir.

Hem dört, hem sekiz katlı modeller için, klemenslerin arasındaki bölgeye takılan ve rayda hiç yer kaplamayan önceden baskılı etiketler mevcuttur. Bu etiketler aynı zamanda farklı alanların daha iyi düzenlenmesini ve ayrılmasını sağlar.

Modüler tasarım için paneller

Kısa revizyon süreleri önemliyse marşaling panelleri ideal seçimdir. Simetrik tasarımı, kontrol panosunun her iki tarafında da çalışmayı mümkün kılarak, otomasyon ve saha ile anahtarlama tarafının net şekilde ayrılmasını sağlar.

Yeni marşaling panelleri (Şekil 3), DIN 60297’ye göre 19 inç standardının dışına çıkmaya da izin verir. Bunun yerine, kullanıcının tanımladığı bir standart uygulanabilir. Kullanıcılar kendi özel gereksinimlerini karşılamak için yüksek kablaj yoğunluğuna sahip kendi marşaling dağıtım konseptlerini geliştirebilirler. Montajı yapan kişi modülleri birleştirerek mevcut sinyalleri modül sayısıyla tam olarak eşleştirebilir, böylece kullanılmayan alan kalmaz.

Yüksek derecede esneklik: Modüler PTMC bağlantı sistemi, raya montaj (solda) ve saca montaj için modüllerden oluşur.

Marşaling panelleri hem flanşlar yardımı ile saca hem de ayaklar yardımıyla raya monte edilebilir, böylece kontrol panosundaki veya makine gövdesindeki mikrodenetleyiciler için de kullanılabilir.

Panellerin her bir elemanı 11 renkte temin edilir (Şekil 4). Klemensler basit bir geçmeli kilit yapısı ile birbirine monte edilebilir. Yapılandırılmış panellerde montaj delikleri arasındaki mesafeler de özelleştirilebilir. Yeterli sabitleme malzemelerinin de çözüme dahil oluşu sayesinde kullanıcılar klemensleri sorunsuz monte edebilirler.

Kodlama için onbir renk: Marşaling panelleri ve klemensleri esnek bir renk kodlama sistemi kullanılarak hazırlanabilir.

Pin sayısı 32, 48 ve 80 olan tamamen hazır çözümler hem kompakt boyutlarda hem de 19 inç boyutlarında mevcuttur. Dikey kablo kılavuzu, kablolama işlemini düzenler. Herhangi bir bağlı iletken tarafından engellenmediğinden, kablo açma mekanizmasına daima erişilebilir. Bağlantı noktalarında bulunan 2.3 mm’lik test soketleri, standart ekipman kullanarak  ölçüm ve test imkanı sunar.

Push-in bağlantılı  bağlantı sistemleri

Marşaling klemensleri

  • Önden bağlantıyı kolaylaştırır
  • Alan gereksinimini yüzde 20’ye kadar azaltır
  • Terminal noktaları seçilen 11 renk ile kodlanabilir
  • Bağlantı noktaları arasında kolayca erişilebilir test soketleri mevcuttur
  • Kapsamlı yatak ve dikey etiketleme seçenekleri vardır

Marşaling panelleri

  • Modüler tasarımlar için
  • Yüzde 20’ye kadar daha fazla sinyal yoğunluğu
  • Modüler yapı sayesinde uygulamaya özel ayarlanabilen pin sayıları
  • Terminal noktaları seçilen 11 renk ilekodlanabilir
  • Standart test aksesuarları ile kolay test

Sonuç | Sinyal kablolamasında daha açık bir yerleşim ve daha fazla esneklik

Phoenix Contact’ın push-in bağlantılı yeni bağlantı sistemleri, Wire-Wrap, Termi-Point ve diğer geleneksel bağlantı sistemleri gibi eski tasarımlardan daha fazla katma değer sunar. Marşaling klemensleri ve panelleri, bağlantı noktası renklerinin serbestçe seçilebileceği yenilikçi bir renk kılavuz sistemi sunar. Bu, sinyal kablolaması sırasında daha net bir yerleşim ve daha fazla esneklik sağlar.

Share

Share

Tell your friends about us!