Güç İletiminde M12 Konnektörler

From |

Endüstriyel bağlantı teknolojisi alanında iletimin en önemli araçlarından biri M12 konnektörlerdir. Sinyal ve veri aktarımının yanı sıra artık güç aktarımı için de kullanılmakta olup cihaz ve sahada kullanıcı ve tasarımcıya daha kompakt alanlar sağlamaktadır.

Günümüz uygulamalarını incelediğimizde, 4 A akım değeri üstündeki iletim ihtiyaçları için daha büyük normdaki konnektörlerin yerini yavaş yavaş M12 ara yüzlü konnektörler almaktadır. Özellikle tasarımları için daha kompakt yapılı konnektör arayanlar için  Phoenix Contact bu amaçla güç iletimine yönelik 5 adet özel kodlama geliştirdi ve bunları IEC 61076-2-111 standardına dahil etti. T ve L kodlamaları, pin başına 16 A’ya kadar akıma sahip DC uygulamaları için tasarlanmıştır. T kodlamasının aksine, L kodlamada ayrı bir FE kontağı bulunur. S-, K- ve M kodları, terminal AC yüklerini sağlamak içindir. Motorlar gibi tek ve üç fazlı AC cihazları daha sonra 690 V voltaj ve 16 A akımla beslenebilir.

Örneğin; 3 fazlı motor veya frekans konvertörü gibi AC uygulamalarda K; S veya M-kodlu konnektörleri; kamera veya robot gibi DC uygulamalarında ise T ve L-kodlu konnektörleri seçmeniz gerekir. Uygulamanız için teknik olarak uygun olmayan seçenekleri eledikten sonra ise her bir konnektörün iletim yapabileceği akım ve gerilim değerini incelemek sizi doğru sonuca ulaştırır.

S-Kodlu M12 Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları 

16 A / 230 V AC           2 + PE kutuplu

12 A /690 V AC            3 + PE kutuplu

K-Kodlu M12 Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları 

16 A / 690 V AC           4 + PE kutuplu

M-Kodlu M12 Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları 

8 A / 690 V AC           5 + PE kutuplu

T-Kodlu M12 Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları

12 A /63 V DC            4 kutuplu

L-Kodlu M12 Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları 

16 A / 63 V DC           4 + PE kutuplu

Konnektör kodlamaları doğrultusunda pin dizilimi ve kablo renk kodlamalarına bakarak da ürünü teyit edebilirsiniz

S-kodlu konnektörler için

T-kodlu konnektörler için 

L-kodlu konnektörler için

K-kodlu konnektörler için

M-kodlu konnektörler için

IP67 koruma derecesi için uygunluk gibi geleneksel gereksinimlere ek olarak, M12 Güç bileşenlerini geliştirirken uyumsuzluk riskinin olmamasına ve kaçak mesafelerine uyumun garanti edilmesine özellikle odaklanılmıştır. 16 A’ya kadar artan akımların ve 690 V’a kadar gerilimlerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlamanın tek yolu budur.

Bağlantı Yöntemi

Uygulama ne olursa olsun, kullanıcının Tak Çalıştır prensibi ile kablo ve konnektör montajını yapması işini oldukça kolaylaştırır. Bu amaca uygun olarak montajlı kablo yani hazır bir şekilde M12 güç konnektörleri için çözümler bulunmaktadır. Uygulamaya özel olarak farklı ihtiyaçlar için geliştirmiş çok sayıda kablo seçeneği de kullanıcılar için tasarlanmıştır; ancak her kullanıcı için hazır montajlı kabloya geçmesi mümkün değildir. Farklı uzunluklardaki iletim noktaları için çoğu zaman kullanıcı konnektör ve kabloyu ayrı satın almakta ve sahada montajını kendisi yapmaktadır. Pratikte güç kablolarının genellikle Phoenix Contact’ın CES gibi bir kablo giriş sistemine sahip olmayan cihazlara yönlendirilmesi gerekir; ancak bunun yerine yalnızca standart bir kablo rakoru kullanılabilir. Bazı cihazlarda halihazırda açık kablo ucu olan bir kablo bulunmaktadır.

Dünya çapında çok sayıda kullanıcı standart kapsamındaki güç kablosunu kullanmak istemektedir. Montaj için tasarlanan M12 güç konnektörleri, istikrarlı M12 güç kabloları için temel yapı taşıdır. Güç dağıtıcıları, daha esnek güç dağıtım sistemlerinin tasarlanmasına olanak sağlamak ve ayrıca kabloların sayısını, uzunluğunu en aza indirmek için idealdir. Daha önce bir “bağlantı kutusu” ve terminal kutusu kullanılarak uygulanan M12 güç kablolama konsepti artık bu tür uygulamaları basit ve takılabilir hale gelmiştir.

Sinyal ve veri uygulamaları için vidalı, yaylı, krimpli, lehimli ve izolasyon kaydırmalı bağlantılar sıkça tercih edilen bağlantı yöntemleridir. Tüm bu bağlantı teknolojileri uzun süredir kullanılmaktadır ve uygulamaya bağlı olarak kendi özel avantajlarına sahiptir. Bu bağlantı teknolojileri arasındaki herhangi bir karşılaştırmanın sonuçları, daha fazla dikkate alınmadan basitçe güç kablolama uygulamalarına aktarılamaz. Bunun nedeni 1,5 mm² ve ​​özellikle 2,5 mm²’lik iletken kesitlerinin bağlantısı için uygulamacı tarafından daha fazla çaba ve özen gerektirmesidir. Dikkatli kurulum, özellikle 690 V’a kadar AC uygulamalarında hafife alınmaması gereken bir faktördür.

IEC 61076-2-111 konnektör standardı, M12 güç konnektörlerinin yalnızca voltaj olmadığında takılabileceğini ve ayrıca muhafazanın yalnızca voltaj olmadığında açılabileceğini öngörür. Piyasada buna yönelik çeşitli farklı yaklaşımlar vardır  ve uygun konnektörü seçerken dikkatli olunmalıdır. Örneğin bazı konnektörler, montaj sırasında muhafazalar yapıştırılarak kapatıldığı için yeniden bağlanamaz. İzolasyon yer değiştirme konnektörleri, yalnızca kablo yeniden konumlandırılırsa ve yalıtım yer değiştirme kontağı iletken üzerinde farklı bir noktada temas ederse yeniden bağlanabilir.

Neden Push Lock Bağlantısı?

Yay kuvvetli bağlantı teknolojisi, klemenslerin, dairesel konnektörlerin ve PCB konnektörlerinin kolay bağlanmasına izin verir. Bu bağlantı teknolojisi, son birkaç yılda sürekli olarak geliştirilmiştir ve bugün çok çeşitli uygulamalarda kolay kullanım sağlar.Konnektör PCB veya DIN ray montajına sabitlenirken, montaj için tasarlanan M12 konnektörler bağlantı sırasında elle tutulmalıdır. Sinyal ve veri kablolaması alanında, kolla çalıştırılan bir çözüm halihazırda yerleşmiş durumda. Kolun avantajı, kelepçeleme odasının açık kalması ve kullanıcının iletkeni içeri beslemek için her iki elini de kullanmasıdır. Her uygulamacı, 1,5 mm² ve 2,5 mm² gibi kesitleri bağlarken bu özelliği beğenecektir. Bu bağlantı teknolojisi, kurulumu yapan kişi için işleri çok daha kolaylaştırır ve ayrıca yay kuvvetli bağlantıyı M12 uygulamalarında hızlı ve kolay bir bağlantı seçeneği haline getirir.

Siz de M12 güç konnektörleri ile ilgili teknik destek, ürün seçimi veya numune taleplerinizle ilgili destek almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Share

Share

Tell your friends about us!