Yeni Trend | Karttan Karta Bağlantı Konnektörleri

From |

Geçtiğimiz 5 yılda, hiç bir kavram endüstriyel üretim ve otomasyon sektörünü “akıllı teknoloji”  kavramı kadar yönlendirmedi. ABD, Avrupa ve Çin gibi pazarların, “Endüstriyel üretim daha fazla ağ bağlantılı, daha verimli, daha akıllı olmalı ve dolayısıyla uluslararası alanda daha rekabet edebilir hale gelmeli.” Şeklindeki ortak fikri neticesinde ortaya çıkan karttan-karta konnektörler bu yolda önemli bir adımdır.

Yaygın olarak kullanılan akıllı cihazlara ek olarak, kontrolörler, güç kaynakları, I/O’lar, HMI’lar ve bunun gibi bir çok cihaz, son yıllarda daha akıllı hale geldi. İşlemciler gibi elektronik bileşenler büyük ölçüde daha düşük maliyetle üretilebildi ve böylece daha güçlü hale gelerek sayıları arttı. Bileşenleriyle birlikte endüstriyel elektronik cihazlar daha küçük, daha güçlü hale geldi ve sayılarında artış yaşandı. Sonuç olarak daha fazla akıl, önceden merkezi ve hiyerarşik bir yapıdan dağıtık olarak sahaya taşındı.

Zorunlu Talepler

Sahadaki katılımcı sayısı arttıkça, bilgi teknolojisini kullanarak ağ oluşturma, sinyal, veri ve güç iletimi için uygun elektronik ve arabirimlerle donatma ve onları zorlu çevre koşullarına karşı koruma ihtiyacı da arttı. Bu doğrultuda endüstriyel uygulamalarda minyatürleşme potansiyelinden yararlanmak cihazları daha güvenilir ve esnek hale getirmek oldukça önem kazandı. Phoenix Contact, bu ihtiyaçlara cevap vermek için  0,8 ve 1,27 mm pin aralıklı karttan-karta konnektör serisini geliştirdi. Her iki ürün ailesi de çeşitli baskılı devre kartlarının cihaz içi bağlantısı için ideal yapıda olup, yatay ve dikey versiyonlar sayesinde, cihaz üreticileri için yatay, dikey veya eş düzlemli PCB düzenlemelerine olanak sağlamakta ve böylece farklı cihaz uygulamaları için esnek elektronik yapılar sunmaktadır.

Tam esneklik

Tüm karttan karta konnektörler, 1.4 A’e ve 500 VAC’ye kadar tasarlanmış olup 12 ila 80 bağlantı kutbuna kadar çözüm sunar. Ters polarite koruması, özellikle eşleşme sırasında temas eden metallere zarar gelmesini önlemek ve cihazın içinde uzun süreli güvenilir bağlantı sağlamak için özellikle kompakt pin aralıklarında önemlidir. Bu nedenle, tüm karttan-karta konnektörler buna uygun olarak polarize edilir – izole muhafazanın özel geometrisi dişi ve erkek konnektörlerin hatalı eşleşmesini güvenilir şekilde önler. Ekransız Finepitch 1,27 serisi, 8 ila 13,8 mm arası istifleme yükseklikleri için uygundur ve kablolu hazır montajlı dişi konnektörler sayesinde, daha büyük PCB aralıkları için kablodan karta yapılacak bağlantılar için de kullanılabilir.

500’e Kadar Döngü Sayısı

Her iki ürün ailesinin çift taraflı kontakları metallerin altın kaplı haddelenmiş yüzeyleri üzerinde temas sağlar ve böylece 50 g’ye kadar yüksek şok etkilerinde bile her zaman optimum temas kuvveti sağlar. Dayanıklı tasarımın diğer bir avantajı: Elektromekanik stabiliteyi bozmadan 500’e kadar sök-tak işlemi mümkündür. “Bu boyutta daha sağlam bir PCB konnektör yok.”

Finepitch FP 0.8 PCB konnektörünün en önemli özelliği nedir?

Pazarda hali hazırda çok çeşitli karttan-karta konnektör mevcut. Ancak bunların çoğu endüstriyel sektöre yönelik değildir. Endüstri, cihazlar için çok sağlam ve dayanıklı bileşenler gerektirir. Şu an geniş seçim eksikliği söz konusu. 0,8 mm pin aralığıyla Finepitch FP 0.8‘den daha sağlam bir PCB konnektörü bulunmamaktadır. Bunu sağlamak üzere bir çok özelliği bir araya getirdik. Daha spesifik olursak, Finepitch FP 0.8, diğer özelliklerin yanında altın kaplı çift kontağa ve  güvenli veri hızları sağlayan bir ekranlamaya sahiptir. Çünkü Endüstri 4.0 ve Endüstriyel Nesnelerin İnternetinde (IIoT), süreçler ağa entegre edilir ve hızlı kontrolörlerle yürütülür. Sonuç olarak, veri hızları da çok büyüktür.

Peki hangi Finepitch ile özellikle Endüstri 4.0 uygulamalarını hedefliyoruz?

Her durumda 3 nokta bizim için önemlidir. Endüstri 4.0 güçlü bir merkezi olmayan ürün yönetimine yol açacaktır. Cihazlar artık merkezi olarak kontrol odasında bulunmayıp  zincirin en sonunda uygulanacaktır. İkinci olarak sensör sayısı katlanarak artacaktır. Sensörler ile birlikte çalışabilecek güvendiğiniz konnektörlerin maliyeti burada ihmal edilebilir. Son olarak, kontrol ve regülasyon sisteminin performansı önemli ölçüde artmaktadır. Bu sayede, internet üzerinden de dahil olmak üzere uzun mesafelerden gerçek zamanlı izleme mümkün olacaktır. Bu, daha da güçlü bir ağa neden olacaktır. Bu gelişmeler, bu tür ürünler için pazar potansiyelinde büyük bir artışa yol açacaktır. Bu aynı zamanda şu anda Finepitch FP 0.8’i geliştirmemizin nedenidir. Veri ve sensör teknolojisindeki gelişim ve daha modüler cihazlara duyulan istek, tam olarak böyle bir konnektör gerektiği anlamına geliyor. Finepitch 0.8 mm serisi, 16 Gbps’ye kadar yüksek hızlı veri iletimi için oldukça kompakt çözümler sunar. Uygulamaya ve gereken koruma sınıfına bağlı olarak, ekransız versiyonlar ve yanal ekranlama metallerine sahip versiyonlar maksimum veri bütünlüğü sağlamak amacıyla kullanılabilir.

Finepitch, yanlış eşleştirme nedeniyle konnektöre zarar gelmesini önlemek için ScaleX kontak sistemini kullanıyor. Bu tam olarak nasıl çalışıyor?

Bu sistem, Finepitch FP 0.8 ile yarattığımız gerçekten benzersiz bir satış argümanıdır. Pek çok konnektör, bıçaklı kontakların ayrı ayrı konumlandırıldığı bir çukura sahiptir. Konnektörler montaj sırasında birbirlerine doğru şekilde takılmazsa pinler bükülebilir. ScaleX teknolojisi sayesinde asla problemle karşılaşmazsınız. Plastik muhafazalar, yanlış kullanım yoluyla herhangi bir şekilde tahribat oluşturmanın mümkün olmadığı şekilde tasarlanmıştır. Phoenix Contact olarak daha önce yapılmayanı yaptık ve kullanıcıların çalışmasını kolaylaştırdık.

SMD Süreçleri İçin Basit Çözümler

Finepitch serisinin yeni karttan-karta konnektörleri, tam otomatik SMD montaj sürecine entegrasyon için idealdir. Özel olarak şekillendirilmiş ve kalay kaplı martı kanat yüzeyleri lehim pedleri üzerinde yüksek bir temas alanı sunar ve konnektör ile PCB yüzeyi arasındaki mekanik dengeyi arttırır. Lehimleme yüzeyleri, hala “baş üstü” lehim yapabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Baskılı devre kartı her iki tarafa monte edildiğinde bu her zaman gereklidir. Ekransız versiyonlar ayrıca otomatik optik kontrole (AOI) izin verir ve uygun süreç için bantlı ambalajda temin edilir. Finepitch 0.8 mm ve 1.27 mm serisi konnektörler  endüstriyel elektronik cihazlarda birok basılı devre kartının esnek bağlantısı için ideal çözümler sunar. Özellikle sağlam kontak sistemleri, farklı PCB düzenlemelerine ve istifleme yüksekliğine izin verirken, esnek ve modüler cihaz tasarımlarını da destekler. Phoenix Contact bu nedenle minyatürleşme ve sahadaki zekanın modülerleşmesine yönelik eğilimi takip etmektedir. Cihaz üreticileri için en büyük avantaj, sinyallerin, verilerin ve gücün iletilmesi için test edilmiş ve güvenilir cihaz arayüzlerini tek kaynaktan elde edebilmeleri ve böylece akıllı fabrika için konum ve yerel pazar koşullarından bağımsız olarak son derece uyumlu cihazlar sunabilmeleridir. Ürünümüz hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız. Genel hatlarıyla anlattığımız Fine pitch serisi ürün ailesini incelemek için aşağıdaki linki tıklayabilir ya da soru ve taleplerinizle ilgili info@phoenixcontact.com.tr adresine mail atabilirsiniz.

Share

Share

Tell your friends about us!