Zes doorslaggevende redenen om voor M12 connectoren te kiezen

Zes doorslaggevende redenen om voor M12 connectoren te kiezen

From |

De moderne machinebouwer weet wat hem te doen staat: steeds meer modulair bouwen en flexibel aan de vraag van de klant beantwoorden. Voeg hierbij de trend dat er meer en meer dataverkeer met en in de machine plaatsvindt om prestaties en status te meten. Maar ook de roep om met universele standaards te werken. Ook op het gebied van connectoren. M12 connectoren passen prachtig in dit plaatje. Daarom 6 redenen om hiervoor te kiezen.

Voordat ik deze 6 redenen zal onderbouwen, eerst nog even een korte terugblik op de belangrijkste ontwikkelingen in de serie-machinebouw. Want het gaat hard. Waar we vroeger gewoon een kast met schakelmateriaal bouwden, volgde nog maar kort geleden vernieuwing in de vorm van een kast met daarin een flinke printplaat geschroefd, voorzien van een embedded besturing. Ook dat station lijkt gepasseerd. De huidige trend: losse, compacte modules met connector aansluiting direct op de printplaat. In deze nieuwe ontwikkeling verdient de M12 connector een hoofdrol. Zoals beloofd de 6 goede redenen om voor deze connector te kiezen:

1 – Het is een wereldwijde universele standaard

De M12 connector is een waterdichte (IP67) industriële standaard. De connector is universeel toepasbaar en alle verschillende polarisaties zijn in IEC-standaarden vastgelegd.

2 – Alle wenselijke polarisaties zijn al beschikbaar

De M12 is te gebruiken voor alle drie soorten apparaat aansluitingen:M12 Power Data Signalen

 • Power (voeding) – tot maximaal 16A en 630V
 • Data (digitaal) – tot wel 10 Gbps ethernet
 • Signalen (analoog) – tot wel 17 polen

 

Belangrijk, omdat elk apparaat altijd een of meer aan boord heeft. Een simpele DVD-speler heeft ze bijvoorbeeld al alle 3: Power (230VAC voeding), Data (digitale audio out/HDMI) en Signalen (analoge Audio/video).

3 – Inbouwen in de kastwand of op de PCB

Inbouwen in de kastwand of op de PCBAls apparaat-ontwikkelaar kunt u binnen de hierboven genoemde specificaties voor elke applicatie een M12 connector vinden. Afgeschermd of niet. U heeft hierbij keuze uit:

 • Wanddoorvoer met kabel/losse draden
 • Printdeel rechtstreeks op de PCB (golf,- en flow solderen)

4 – Volledig automatische PCB- en apparaat productie mogelijk

Volledig automatische PCB- en apparaat productie mogelijkDankzij de THR- en SMD PCB varianten kunnen alle componenten in één proces verwerkt worden en is efficiënte automatisering van het productieproces mogelijk. Met als resultaat een reproduceerbare hoge proceskwaliteit en een hoge mechanische stabiliteit

5 – Flexibel te installeren met prefab kabels en losse connectoren

Flexibel te installeren met prefab kabels en losse connectorenMet keuze uit confectioneerbare M12-connectoren, en kant-en-klare geconfectioneerde kabels beschikt u in elke toepassing over flexibele aansluittechniek. Innovatieve push-in-connectoren vereenvoudigen de installatie van soepele aders in het veld. Ook kunt u bij zware omgevingsomstandigheden kiezen voor volledige afscherming. En tenslotte zijn er niet-afgeschermde varianten beschikbaar.

6 – Mooier design

Mooier designDe M12 connector is compact, kan hoge vermogens in een kleine ruimte overdragen en is geschikt voor achterwand- en voorzijdemontage. Dat maakt deze connector multi-inzetbaar en voorkomt dat u connectoren in allerlei verschillende soorten en  bouwvormen in een apparaat inbouwt. Esthetisch gezien perfect dus. M12: mooier kan niet.

Passen altijd

Het maakt niet uit voor welke toepassingen u uw apparaat ontwerpt. Hier vindt u de geschikte apparaatconnectoren.

De M12 connector biedt zoals gezegd een aantal in het oog springende voordelen. Heeft u vragen over de M12 of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Wij horen het graag!

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

One thought on “Zes doorslaggevende redenen om voor M12 connectoren te kiezen

 1. Cees Kreuger

  Beste Thijs,
  Het zou voor de printplaat ontwerper heel handig zijn indien Phoenix een bibliotheek opzet
  met de “footprints” van de diverse connectoren ,voor de gangbare printteken pakketten .
  Dan behoef je niet eerst van de pdf datasheet de maatvoering te halen en het onderdeel zelf tekenen en toevoegen aan je persoonlijke macro bibliotheek.
  Vermoedelijk worden er dan makkelijker speciale Phoenix connectoren toegepast.
  M.vr.gr. Cees.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *