Transfersysteem

Wadcon vindt transfersysteem opnieuw uit – PLCnext zorgt voor optimale modulariteit

From |

Een transfersysteem snel uitbreiden of wijzigen? In de praktijk is dit vaak een flinke klus die veel programmeer- en bekabelingswerk met zich meebrengt. Speciaalmachinebouwer Wadcon begon daarom met een schone lei en ontwikkelde een optimaal modulair transfersysteem op basis van baanelementen met productdragers. Het toevoegen van een baan is hiermee slechts een kwestie van ‘stekker erin, de installatiestappen volgen en het werkt’. Eenvoudig uitbreidbaar, snel te leveren en volledig passend in “Industry 4.0”.

Wadcon ontwikkelt, ontwerpt en realiseert klantspecifieke productie-, assemblage- en testmachines. Hierbij werkt Wadcon nauw samen met gerenommeerde toeleveranciers, elk met hun eigen specialisme. “Op deze manier kan voor elke uitdaging een passende oplossing worden gevonden”, vertelt Chris van der Velde, projectmanager bij de speciaalmachinebouwer. In termen van productieautomatisering kan daarbij gedacht worden aan robots, vision, schroefsystemen, servoaandrijvingen, maar natuurlijk ook aan specifiek ontworpen systemen. “Wij leveren machines die niet standaard in een boekje staan”, licht van der Velde toe. “Iedere keer is de vraag van de klant uniek.

Modulair transfersysteem

Wadcon heeft de ambitie om het portfolio uit te breiden met enkele basismachines. Zo heeft de machinebouwer een transfersysteem ontwikkeld, dat producten traceerbaar kan verplaatsen binnen een compacte machine, maar net zo goed binnen een volledige productielijn. Van der Velde: “Hierbij kan het systeem opgeschaald worden als productievraag toeneemt, of juist afgeschaald als een product bijvoorbeeld uitgefaseerd wordt. Hierbij kunnen de delen eenvoudig worden hergebruikt in een nieuwe automatisering. Vergelijk het met de toepassing van robots.”

Transfersysteem

Transfersysteem

Het intelligente basissysteem kan vervolgens worden uitgerust met uitbreidingen zoals robots, schroefsystemen of zelfs bestaande machines, via een gestandaardiseerde interface. ”Daar kan Wadcon uiteraard prima bij helpen.”

Het optimaal modulair maken van de nieuwe oplossing was volgens de projectmanager een flinke uitdaging. “De meeste transfersystemen zijn niet zo modulair en eenvoudig uit te breiden als sommige leveranciers beweren. Vaak houdt het bij de mechanica op. Dat zie je bijvoorbeeld  aan  bossen kabels in de kabelgoten. Dit brengt met zich mee dat een uitbreiding niet eenvoudig te realiseren is.”

”Voor het besturen van de transferlijn met de door Wadcon gewenste functionaliteit schiet een traditionele PLC tekort” aldus Koen van Schuijlenburg, R&D engineer. “Zeker als een klant zonder programmeerervaring de navigatie van producten wil wijzigen”.

Geen programmeur nodig

Transferbesturing

Transferbesturing

Schuijlenburg werd verantwoordelijk voor de modulaire besturing en koos als basis baanelementen die eenvoudig mechanisch zijn te koppelen. “Elk baanelement is uitgerust met een communicatiemodule, welke onderling door middel van Profinet zijn verbonden, waarbij de communicatie binnen zo’n baanelement via IO-link verloopt”, legt hij uit.” Deze aanpak heeft volgens van Schuijlenburg tot gevolg dat de ‘bos kabels’ is gereduceerd tot slechts drie ‘kabels’ tussen de baanelementen: één voor hoofdstroom, één voor data en één voor perslucht.

 

In plaats van een traditionele PLC of industriële PC koos van Schuijlenburg voor PLCnext Technology van Phoenix Contact. Deze nieuwe technologie pakt de zaken anders aan dan de traditionele, gesloten systemen of reeds bestaande ‘open’ systemen. Een belangrijk verschil is dat PLCnext Technology behalve applicaties geprogrammeerd in de klassieke PLC-programmeertalen ook applicaties geprogrammeerd in hogere programmeertalen realtime kan managen, zoals we dat kennen van de klassieke PLC. Hierdoor kan de besturing eenvoudiger en flexibeler worden aangepast aan veranderende eisen.

“Wijzigingen in het transfersysteem wat bestuurd wordt met de PLCnext Technology kunnen nu door de gebruiker  zelf, eenvoudig worden doorgevoerd. Het is eigenlijk een kwestie van het verslepen van symbolen in een scherm”, schetst van Schuijlenburg. “De gebruiker hoeft alleen maar zaken in te voeren zoals de lengte van een baan, de positie van een stopper en de criteria voor het links- of rechtsaf slaan bij een wissel. Parametreren dus, en niet programmeren. In theorie is helemaal geen programmeur meer nodig om het transfersysteem in werking te stellen.”

Bijzonder goede ondersteuning

Wadcon ging in oktober 2018 voor het eerst aan de slag met de PLCnext Technology. Phoenix Contact had de nieuwe technologie vlak daarvoor op de Nederlandse markt geïntroduceerd. “Hierdoor hadden we in het begin nog enkele kleine uitdagingen, maar dat is volstrekt logisch”, vindt van Schuijlenburg. “En er stond een bijzonder goede ondersteuning tegenover. Daar besteedt Phoenix Contact heel veel tijd aan. Eventuele uitdagingen worden tot op de bodem uitgezocht.”

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *