Beveilig stroomlussen nu vanaf een bouwbreedte van 3,5 mm

Voorkom machinestilstand door overspanning, de schade kan enorm zijn

From |

Beveilig stroomlussen nu vanaf een bouwbreedte van 3,5 mm

Bij geautomatiseerde processen draait alles om beschikbaarheid. Meet- en regeltechniek zijn hierin een fundamenteel onderdeel, waarvan de werking te allen tijde gewaarborgd moet zijn. Overspanning – bijvoorbeeld door blikseminslag – vormt hier een belangrijke bedreiging. Zeker nu het klimaat verandert en blikseminslag steeds meer zal optreden, is een goede overspanningsbeveiliging onmisbaar. In dit artikel een aantal handig tips.

Industriële processen

In de industriële sector worden transiënte overspanningen – kortstondige, elektrische overspanningen – vaak indirect ingekoppeld in koperen kabels. Dit kan gebeuren door blikseminslag in of nabij de kabels, of door schakelhandelingen in de installatie. Dit kan in beide gevallen tot ernstige schade leiden. Zoals defecten in elektronische M&R systemen, waardoor stilstand in het bedrijfsproces optreedt met alle gevolgen van dien én vaak hoge reparatiekosten.

Windturbines vormen risicogroep

Maar er zijn meer sectoren die tot de zwaardere risicogroepen behoren. Zoals windturbines. Deze worden vaak op onbeschutte locaties geplaatst en behoren doorgaans tot de hoogste bouwwerken in de omgeving. Hierdoor maken zij grote kans door blikseminslag getroffen te worden. Voor een maximale energieopbrengst is ook hier maximale beschikbaarheid een belangrijke voorwaarde. Systemen voor bijvoorbeeld wiekbelastingsbewaking, windmeting, toerentalregeling en statusinformatie moeten dan ook zo optimaal mogelijk beveiligd worden.

Watermanagement

Ook de vele installaties in modern watermanagement mogen door hun positie vaak in het buitengebied tot de risicogroepen gerekend worden. Zij zijn tegenwoordig voorzien van een breed scala aan meet- en regelsystemen voor onder meer aansturing op afstand en diagnosesensoren voor de onderhoudsstatus. Ook hier is overspanningsbeveiliging van groot belang.

De oplossing

Voor al deze situaties zijn er krachtige modules beschikbaar voor bliksem(deel)stroom- en overspanningsbeveiliging. Deze kunnen ingezet worden volgens het principe van de beveiligingskring. Dit werkt als volgt: trek een denkbeeldige cirkel om het object dat u wilt beveiligen. Op alle punten waar kabels deze cirkel kruisen, dient u overspanningsbeveiligingsmodules te installeren. Hierdoor is het gebied binnen de beveiligingskring zodanig beveiligd, dat leidinggebonden overspanningen consequent worden voorkomen.

Ingekoppelde overspanning

Analoge meetwaarden zoals toerental, druk, debiet etc. worden door sensoren geregistreerd en door meetwaardeomvormers in stroom- en spanningswaarden omgezet. De overdracht tot aan de besturing of het scheidingsmoduul vindt binnen een genormeerd waardebereik plaats. De zogenaamde “1×2-schakeling” is gebruikelijk voor dergelijke analoge overdrachtsmethoden. Transiënt ingekoppelde overspanningen kunnen aan zowel het veldapparaat als aan de centrale zijde schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om beide zijden  van overspanningsbeveiliging te voorzien.

De mogelijkheden zijn groot

Uiteraard zult u aan de overspanningsbeveiliging de nodige eisen stellen. Zoals een geringe bouwbreedte – omdat installaties nu eenmaal steeds compacter moeten worden. Maar ook aan montagegemak door bijvoorbeeld te kiezen voor push-in aansluittechniek.

Mechanische signalering

Ook kunt u kiezen voor een mechanische signalering direct op de beveiligingsmodule. Hier zorgt een mechanisch afschakelmechanisme bij overspanning voor een veilig gedrag van de overspanningsbeveiliging. De mechanische signalering toont overbelaste beveiligingsmodulen, die vervolgens kunnen worden vervangen. Voor de indicatie op het overspanningsbeveiligingsmoduul is geen voedingsspanning nodig. Het meetsignaal wordt niet door de afschakeling beïnvloed.

Remote module

Voor signalering op afstand kan (eventueel naderhand) een remote module  worden toegepast. Deze bewaakt de status van maximaal 40 naast elkaar geplaatste beveiligingsmodulen door middel van een infrarood signaal. Zodra de lichtstraal wordt onderbroken, ontvangt de controlekamer via een potentiaalvrij contact een verzamelmelding. De installatie van zo’n module is eenvoudig, omdat er geen programmering of extra bedrading van de beveiligingsmodules nodig is.

Signaalcircuit openen

Signaalcircuit openenIn de sensor-/actorbekabeling worden vaak scheidingsklemmen toegepast tussen de M&R-modules en de veldbekabeling. Om metingen in het veld uit te voeren, realiseert u dankzij deze scheidingsklemmen een eenvoudige onderbreking van het signaalcircuit. Een variant waarin al een messcheiding is geïntegreerd maakt meer ruimtebesparing mogelijk in de installatie. De scheidingsmogelijkheid kan op beide klemniveaus worden toegepast. Zo kunnen er bijvoorbeeld isolatiemetingen bij de kabels worden uitgevoerd zonder dat de spanningsbegrenzende componenten het meetresultaat beïnvloeden.

Testen en vervangen zonder bedradingswerkzaamheden

Testen en vervangen zonder bedradingswerkzaamhedenSteekbare overspanningsbeveiligingsmodules kunnen altijd worden vervangen zonder ingrepen in de bedrading. Hierbij wordt het meetsignaal niet onderbroken en wordt het meetresultaat niet beïnvloed. Heeft een beveiligingssteker de tolerantiegrens bereikt, dan wordt de belaste steker eenvoudig vervangen. De mechanische polarisatie op de steker voorkomt het per ongeluk verwisselen met stekers van andere schakelings- of spanningsvarianten. Dit garandeert een veilige omgang met de steekbare overspanningsbeveiliging.

Beveilig stroomlussen nu vanaf een bouwbreedte van 3,5 mm

  • De smalste overspanningsbeveiliging ter wereld met een bouwbreedte vanaf 3,5 mm
  • Veelzijdige toepassing: bouwvormen en aansluittechnieken aangepast aan applicaties
  • Eenvoudig testen dankzij steekbare uitvoering van overspanningsbeveiligingsmodulen
  • Wereldwijde toepassing in explosiegevaarlijke omgevingen dankzij de toelatingen ATEX en IEC-Ex
  • Ruimtebesparende installatie met zeer smalle beveiligingsmodulen

Met twee muisklikken naar het geschikte product – Online configurator

ConfiguratorVereenvoudig uw planning met de online configurator. Hier vindt u snel een geschikte overspanningsbeveiliging voor de meest gangbare toepassingen in de M&R-techniek. Nuttige producteigenschappen worden duidelijk toegelicht en kunnen optioneel worden toegevoegd.

WEBCODE #1389 (invoeren in het zoekveld op onze website)

Sampleset aanvragen

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *