Razendsnelle webshop vraagt om logistieke hoogstandjes. Hier vindt u de draadloze oplossing!

From |

Het klinkt misschien vreemd, maar in het kader van de connected machine kunnen we niet om de razendsnelle webshop heen. Om uw online-bestelde schoenen of staafmixer vandaag nog bij u af te kunnen leveren, vindt er een logistieke revolutie plaats. Daarin is een hoofdrol weggelegd voor onbemande magazijnen waar automatisch gestuurde voertuigen het werk doen. En daar zit de link: ook dat vraagt om een goede draadloze communicatie. Laten we maar eens kijken wat hier voor nodig is.

Bij online-winkels was het een paar jaar geleden nog heel normaal als je bestelling een aantal dagen onderweg was. Inmiddels is next day delivery al achterhaald; vandaag bestellen is vandaag in huis hebben. De slag in webshopwereld gaat dan ook al lang niet meer om wie de grootste is, maar wie het snelste levert. Dat vraagt om een super efficiënte logistiek en dus om een forse automatiseringsslag in de logistieke centra. Hier maken de traditionele transportsystemen als vorkheftrucks plaats voor onbemande, automatisch gestuurde voertuigen (AGV’s) en shuttles.

Draadloze communicatie

Om dit goed te organiseren, zal er met elke AGV en shuttle draadloos gecommuniceerd moeten worden. Hiervoor is er een krachtig Wireless LAN nodig dat compatibel is met kabelgebonden ethernet. Vandaar dat dit ook wel wireless ethernet wordt genoemd. Met zo’n kabelloos lokaal netwerk kan eenvoudig een draadloze koppeling met de AGV’s en shuttles gemaakt worden. Hiertoe moeten deze  uiteraard wel zijn uitgerust met krachtige WLAN access points.

Nieuwe generatie access points

In dit kader heeft Phoenix Contact een nieuwe generatie WLAN access points ontwikkeld voor toepassing in een veeleisende industriële omgeving. Deze access points zijn krachtig en robuust en kunnen dankzij hun compacte afmetingen eenvoudig op de ‘bewegende objecten’ gemonteerd worden. Want in tegenstelling tot de klassieke WLAN access points, wordt deze generatie niet in de schakelkast geïnstalleerd, maar net als een antenne direct op bewegende objecten. Twee krachtige, geïntegreerde antennes en MIMO-technologie zorgen vervolgens overal waar dat nodig is voor de beste ontvangst.

Eenvoudige montage

Bevestiging van het access point gaat snel en eenvoudig door middel van enkelgats montage. De aansluiting vindt net als anders van binnen uit plaats via een COMBICON-connector en een RJ45 Ethernet-connector. Het nieuwe access point is stootvast volgens IK08 en bestand tegen hogere mechanische belastingen.

Hoge performance en betrouwbaarheid

De huidige industriële WLAN-systemen – volgens standaard IEEE 802.11n – bieden een hoge overdrachtssnelheid van enkele honderden Mbit/s, in combinatie met een groot bereik en hoge betrouwbaarheid. Hierin speelt de – in onze access points toegepaste – MIMO-technologie (Multiple Input/Multiple Output) een belangrijke rol. Deze verzendt en ontvangt tegelijkertijd meerdere parallelle datastromen via maximaal drie actieve antennes. Hierbij worden reflecties in de ruimte gericht gebruikt om de overdrachtssnelheden te verhogen en de betrouwbaarheid en stabiliteit van de draadloze verbinding te verbeteren. De voordelen zijn groot: snelle roaming, realtime communicatie tussen besturing en bewegende objecten en ook bij gegevensintensieve toepassingen nog voldoende ‘bandbreedte’.

Dat zijn toch mooie winstpunten in het logistieke centrum waar extreme eisen gesteld worden aan snelle levering.

Informatieve video

Verder hebben we nog een video voor u waarin het belang en het montagegemak van de nieuwe generatie wireless access points wordt getoond:

Video_Wireless access points

Ook hebben we een helder overzicht van alle draadloze technologieën voor u op een rij gezet.

Meld u aan voor de Themadag

Tot slot nodigen wij u van harte uit voor onze Themadag: Draadloze netwerken in de industrie – betrouwbaar werken met WiFi, Bluetooth en Trusted Wireless.

WLAN testset lenen

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *