Marcel Post, Regio Manager Phoenix Contact en Dennis van Ommen, Development Engineer

Push-in techniek bewijst meerwaarde in solarmarkt

From |

Van alle zonnecellen die wereldwijd geproduceerd worden, wordt zo’n 30 tot 35 procent gemaakt met behulp van de machines van Tempress uit het Gelderse Vaassen. Daarin spelen push-in componenten van Phoenix Contact een belangrijke rol.

“Tempress ontwikkelt en levert ovens voor met name de solarindustrie”, vertelt Development Engineer Dennis van Ommen. “Eenvoudig uitgelegd maken onze ovens middels een hoogwaardig chemisch proces een PN-Junction op de zonnecellen. Die PN-Junction zorgt ervoor dat de cel – of wafer, zoals die in vaktermen heet – zonlicht om kan zetten in energie. Onze klanten zitten vooral in Azië, waar de solarmarkt na een aantal jaren van krimp weer enorm booming is.”

Zonne-energie is hét alternatief

De Quantum, oven voor productie van PN-Junctions op zonnecellen

De Quantum, oven voor productie van PN-Junctions op zonnecellen

“De grote uitdaging voor een bedrijf als Tempress is om nog meer rendement te halen uit de zonnecellen die onze machines bewerken. Die zoektocht ondernemen we in eigen huis, maar ook in samenwerking met partijen als het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In onze optiek is zon dé energiebron van de toekomst. De vraag naar energie zal tot 2030 waarschijnlijk stijgen met 40 tot 50 procent. Als je aan die vraag wilt kunnen blijven voldoen, dan zul je met iets moeten komen dat je economisch rendabel kunt maken. Zonne-energie is dan een goed alternatief.”

Beduidend lagere TCO

“In mijn functie van Development Engineer neem ik het creatieve ontwerpproces van onze machines voor mijn rekening. Op mijn tekentafel kan alles en spelen nieuwe technieken en innovaties een grote rol. Maar ik ben tegelijkertijd ook altijd bezig met het reduceren van kosten. In ons eigen productieproces, maar ook in de productieprocessen van onze klanten. Die zoeken continu naar de optimale verhouding tussen de prijs van de machine, een zo laag mogelijk energieverbruik en een zo groot mogelijke efficiency. Daarom investeren wij fors in het terugdringen van het elektrisch verbruik van de ovens die we ontwikkelen en kunnen we inmiddels 3.600 wafers per uur behandelen. Onze klanten snappen steeds beter dat een goedkope machine op termijn niet de goedkoopste oplossing is. Een simpele rekensom leert dat de Total Cost of Ownership van onze machines uiteindelijk beduidend lager is.”

Push-in is een stap voorwaarts

“Voor onze machines gebruiken we bij voorkeur zoveel mogelijk slimme elektrotechnische componenten van Phoenix Contact. Die zijn prijstechnisch interessant en dankzij de push-in techniek sneller en kwalitatief beter te monteren. Manuren maken machines duur, dus als je tijd kunt besparen tijdens het montageproces, dan kun je je onderscheiden. Daarbij vinden wij het fijn om met leveranciers zaken te doen die een compleet assortiment bieden. Een order uitzetten bij verschillende partners kost tijd en dus geld. Vandaar dat wij zo tevreden zijn met Phoenix Contact. Zij leveren herkenbare en goede componenten waarmee onze productiemensen snel en optimaal kunnen werken. We hebben in slechts een paar revisies het hele assortiment van ST klemmen overgezet naar het PT assortiment van Phoenix Contact. Zonder noemenswaardige problemen op de werkvloer. De Push-in techniek is echt een stap voorwaarts.”

Push-in

Een solide samenwerking

 

Marcel Post, Regio Manager Phoenix Contact en Dennis van Ommen, Development Engineer

Marcel Post, Regio Manager Phoenix Contact en Dennis van Ommen, Development Engineer

“Goede en betrouwbare producten vinden we uiteraard essentieel. Dat verwachten onze afnemers van ons, dat verwachten wij van onze leveranciers. Maar minstens net zo belangrijk vinden wij dat leveranciers met ons mee kunnen denken en evolueren. Phoenix Contact denkt net als wij in innovaties en laat zich graag uitdagen om slimme oplossingen te bedenken voor de vraagstukken waar wij tegenaanlopen. Je kunt altijd bij ze terecht en je zit meteen met de juiste specialist rond de tafel. En daarbij is hun documentatie altijd up-to-date. Ik heb mijn voelsprieten altijd uit in mijn zoektocht naar nieuwe technieken en componenten. En meestal kom ik als vanzelf uit bij Phoenix Contact. Zij hebben duidelijk dezelfde voeling met de snel veranderende wereld om ons heen en dat zorgt voor een solide basis onder onze samenwerking.”

 

 

 

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *