PLCnext: de sleutel voor 100 procent elektrisch rijden?

From |

Veilig, betrouwbaar, robuust. Deze kenmerken zijn onlosmakelijk verbonden met de gesloten industriële systemen die we al decennia kennen. Om van de vierde industriële revolutie een succes te maken, is echter meer nodig. Wat? Die vraag kunnen we beantwoorden door bijvoorbeeld te kijken naar het snelgroeiende netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen.

De elektrische auto wint snel terrein. Volgens het economisch bureau van ING gaat er in 2035 geen enkele nieuwe benzine- of dieselslurper meer ‘over de toonbank’. Ter vergelijking: halverwege 2018 was slechts 8,8 procent van de in Nederland verkochte auto’s elektrisch. Dit blijkt uit cijfers van RDC.

De groeispurt die de (vol-)elektrische auto te wachten staat, betekent ook dat het netwerk van laadpalen enorm moet worden uitgebreid. Hier ligt een rol voor bijvoorbeeld gemeenten, bedrijven en zelfs ziekenhuizen. Ook ambulances gaan aan de stekker, maar dan moet er wel de zekerheid zijn dat er altijd voldoende elektrische energie beschikbaar is. Misschien is het wenselijk dat ambulances sneller worden geladen dan de privéauto’s van het ziekenhuispersoneel.

Communicerende laadpalen

Een hoge beschikbaarheid en efficiëntie van het laadsysteem is essentieel. Deze boodschap was ook te horen tijdens het PLCnext Business Event van Phoenix Contact dat op 18 september plaatsvond in Utrecht. Henk Roest, technisch directeur van Van der Sijs Techniek en Automatisering, vertelde over de ontwikkeling van ‘slimme laadsystemen’. Want laadpalen moeten niet alleen veilig en betrouwbaar zijn en tegen een stootje kunnen, maar ook kunnen communiceren.

Voor een hoge beschikbaarheid moeten laadpalen bijvoorbeeld kunnen ‘praten’ met

1. De beheerder

Een (gebouw-)beheerder wil inzicht hebben in het gebruik van de geplaatste laadpalen en direct een melding krijgen van eventuele technische mankementen. Voor bijvoorbeeld een snelle afhandeling van betalingen kan een koppeling met het backofficesysteem van de beheerder gewenst zijn. Hiervoor is zelfs tweerichtingscommunicatie noodzakelijk.

2. De bestuurder

De automobilist wil meer informatie over zijn voertuig hebben. Waren er bijvoorbeeld problemen tijdens het laden die kunnen duiden op een naderend batterijdefect? Dit is informatie die een slimme laadpaal mogelijk kan leveren.

3. Elkaar

De levering van voldoende elektriciteit wordt een uitdaging als we richting ‘100 procent elektrisch’ gaan. De laadpalen moeten dan in staat zijn om piekmomenten te signaleren. In ‘onderling overleg’ en op basis van de informatie die ze van de voertuigen krijgen, moeten ze bepalen welke auto’s voorrang krijgen bij het laden.

Hybride controller

Een andere belangrijke eis is dat het eenvoudig moet zijn om de hard- en software van het laadsysteem te updaten. Anders bestaat het risico dat een verouderde laadpaal niet kan worden aangesloten op het nieuwste automodel.

Dit is allemaal niet mogelijk met traditionele, gesloten industriële systemen. Voor veilige, robuuste, betrouwbare, communicatieve en flexibele laadpalen die een verdere toename van het elektrisch rijden mogelijk maken, zijn moderne besturingen nodig. Een volgende generatie besturingen die de betrouwbaarheid en veiligheid van een traditionele PLC combineert met een optimale uitwisseling van informatie. Of zoals Roest het tijdens zijn presentatie zei: “Daarom is een hybride controller zoals de PLCnext een welkome aanvulling.”

PLCNext Technology

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *