NL Noodvermogenpool

NL Noodvermogenpool helpt TenneT in de elektriciteitsvoorziening

From |

Landelijk netbeheerder TenneT heeft de wettelijke taak om te zorgen voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. In geval van onbalans of noodsituaties in het hoogspanningsnet moet er regelvermogen snel beschikbaar zijn. De nieuwe PLCnext Technology van Phoenix Contact speelt hierin een steeds belangrijkere rol. Collin Huurman van Huurman Techniek legt uit hoe dit zit.

De Europese netbeheerder TenneT levert via zijn hoogspanningsnetwerk elektriciteit aan ongeveer 41 miljoen mensen. Een ononderbroken en betrouwbare levering is daarbij belangrijk. Fluctuaties op het net zijn door de toename van windmolens en PV-parken echter niet uit te sluiten.

NL Noodvermogenpool

Sinds 2012 kan TenneT in noodsituaties een beroep doen op de energie- en noodstroomverzieningen van de deelnemers aan de ‘NL Noodvermogenpool’. “Op het moment dat er teveel of te weinig stroom is, kan de Nederlandse Noodvermogenpool op afstand vermogen aan of uit zetten, of op afstand noodstroomgeneratoren starten die het stroomnet helpen”, legt Collin Huurman van Huurman Techniek uit.

Installatiebedrijf Huurman Techniek bouwt de ‘besturingskasten’ die ervoor zorgen dat deelnemers het signaal krijgen dat ze hun ‘regelvermogen’ moeten op- of juist afschalen. Deze deelnemers zijn onder andere afvalenergiecentrales, industriële bedrijven, ziekenhuizen, datacenters en waterleidingbedrijven.

PLCnext Technology

NL Noodvermogenpool, één van de grootste aggregatoren van flexibelvermogen in Nederland, maakt gebruik van de nieuwe PLCnext Controllers van Phoenix Contact. “Deze zijn niet alleen prijstechnisch erg interessant”, vertelt Huurman. “Maar zijn ook met het oog op cyber security voor ons de juiste keuze. Daarnaast is de afgelopen jaren gebleken dat de PLC’s van Phoenix Contact zeer betrouwbaar zijn.”

“Je kunt dit nieuwe besturingsplatform beveiligen volgens de nieuwste communicatie protocollen en allerstrengste beveiligingsstandaarden”, legt Huurman uit. “En doordat het platform open standaarden ondersteunt, kun je er verschillende softwareprogramma’s op draaien die bijvoorbeeld zorgen voor extra security. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van oplossingen die zijn ontwikkeld binnen de opensourcecommunity. Je bent niet gebonden aan de limieten die de leverancier je oplegt.”

Goede ondersteuning

“Met PLCnext Technology heb je meer mogelijkheden tot je beschikking”, vervolgt Huurman. “De hardware is zeer robuust en de werking van de softwaretools is duidelijk. En als je er even niet uitkomt, kun je via de PLCnext Community een beroep doen op andere gebruikers van de PLCnext Technology. Maar Phoenix Contact biedt zelf ook een zeer goede ondersteuning. Je kunt ze op ieder moment bellen en het contact is altijd prettig.”

Door de ondersteuning van Phoenix Contact en de PLCnext Community is Huurman Techniek er binnen enkele maanden tijd in geslaagd op dertig locaties de PLCnext Technology te installeren. “En de komende drie jaar gaan we de PLCnext Technology installeren op nog eens 150 locaties. De eerste ervaringen zijn heel erg positief.”

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

2 thoughts on “NL Noodvermogenpool helpt TenneT in de elektriciteitsvoorziening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *