PLCnext Technology

Industriële automatisering wordt sexy

From |

De jongste software-engineers, opgegroeid met Arduino en Raspberry Pi, halen hun neus op voor industriële automatisering. Ze vinden het saai, ouderwets en stoffig. Maar generatie Y en Z gaan de nieuwe wereld van de PLC’s, Industrial Cloud Computing, cybersecurity en Cyber-Physical Systems ontdekken.

In slimme fabrieken is een belangrijke rol weggelegd voor industriële besturingen. Die moeten ervoor zorgen dat machines, apparaten en installaties met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Dat vraagt om slimmere besturingen, en om engineers die PLC’s met de benodigde functionaliteit kunnen programmeren.

PLC-programmeurs zijn echter lastig te vinden. Dit merkt ook uitkeringsinstantie UWV jaar na jaar op. In een recent rapport waarschuwt het UWV opnieuw voor de toenemende krapte op de ICT-arbeidsmarkt en de problemen die werkgevers erdoor ondervinden. Ook op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er moeilijk vervulbare vacatures. Voorbeelden zijn PLC-programmeurs en ontwerpers van industriële automatisering.

Niet spannend

Van studenten Embedded Engineering & Automation horen we regelmatig dat ze de industriële automatisering niet spannend vinden. Het zijn vaak echte softwarefreaks die veel weten over Linux en opensource, en die thuis hobbyen met Arduino en Raspberry Pi’s. Voor hen zijn PLC’s niet erg spannend.

“Simplistisch”. Dat was de eerste indruk die een student Embedded Engineering & Automation aan Windesheim Hogeschool in Zwolle opdeed toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de programmeertalen voor PLC’s. Dat bedoelde hij niet alleen negatief. Hij begrijpt dat klassieke PLC’s door hun eenvoud ook betrouwbaar zijn, en makkelijk te leren. Maar ze zijn volgens hem niet met de tijd meegegaan, waardoor klassieke PLC’s moeilijk zijn te koppelen aan complexere systemen.

Mooie ontwikkelingen

Hoewel de passie van deze studenten niet bepaald bij de industriële automatisering ligt, heeft het vakgebied inmiddels toch een plaatsje in hun hart veroverd. Want ontwikkelingen als het Industrial Internet of Things maken het vakgebied zeker interessanter. Ze zorgen voor een grotere aantrekkingskracht van industriële automatisering op jonge software-engineers.

Daarnaast zorgen moderne industriële besturingsplatformen voor de nodige vernieuwing, onder andere door ook hogere programmeertalen en opensourcesoftware voor Linux te ondersteunen. Met de PLCnext Technology van Phoenix Contact is het bijvoorbeeld mogelijk om hogere programmeertalen naast de traditionele PLC-talen te gebruiken, waarbij beide werelden deterministisch kunnen worden gemanaged. En omdat het een open platform is, kun je het uitbreiden met wat je nodig hebt.

Jonge talenten aantrekken

De wereld van de industriële automatisering ontdoet zich dus van zijn stoffige imago en wordt minder als oubollig gezien. Zowel scholen als bedrijven in de industriële automatisering krijgen met de nieuwe generatie open besturingsplatformen veel meer mogelijkheden om jonge, getalenteerde software-engineers aan te trekken. En de huidige software-engineers krijgen veel meer kansen om hun carrière verder te ontwikkelen.

Lees meer over PLCnext Technology op www.plcnexttechnology.nl

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *