Industrie 4.0: denken in eilandjes werkt niet meer

From |

Inmiddels zijn er meer ‘dingen’ (denk aan ‘Internet of Things”) dan mensen met het internet verbonden, dingen die steeds vaker autonoom beslissingen nemen. Dat vraagt niet alleen om een goede interconnectie maar ook om een open besturingsplatform voor het verzamelen en analyseren van de data. Daarnaast is een mentaliteitsverandering nodig. Zonder de bereidheid om te delen, komt het Internet of Things niet van de grond.

De wereld verandert snel door digitalisering. Smart farming is daar een goed voorbeeld van. Sensoren meten de temperatuur en luchtvochtigheid laag aan de grond, drones inspecteren het land, robots zorgen voor de afgifte van het voer en ook het melken van de koeien is volledig geautomatiseerd. In die nieuwe wereld is de boer een hoogopgeleide professional die zijn bedrijf ‘managet’ via een dashboard op smartphone of tablet.

En wat te denken van het dagelijkse leven van een machine-operator? Bijvoorbeeld Phoenix Contact past nu al ‘augmented reality’ toe in zijn productiefaciliteiten. Met een AR-bril op de neus ziet de operator precies hoe machines presteren, waar problemen ontstaan en hoe die kunnen worden voorkomen.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Deze voorbeelden zijn echter nog maar het begin. De volgende stap is dat machines Cyber-Physical Systems worden en autonoom beslissingen nemen. Klassieke systeemstructuren ontwikkelen zich tot toekomstbestendige automatiseringssystemen. In de vierde industriële revolutie draait dan ook alles om het intelligent delen van informatie. De kreet ‘delen is het nieuwe vermenigvuldigen’ wordt nu echt concreet. Een optimale uitwisseling van informatie vergt echter een openheid op meerdere niveaus:

Open systemen

Voor een optimale uitwisseling van informatie is het belangrijk dat toekomstige besturingsplatformen flexibel, open en met het internet verbonden zijn. Hiervoor moeten besturingsapplicaties geprogrammeerd kunnen worden in een taal die het meest geschikt is voor de applicatie en moet men de mogelijkheid hebben om ook opensourcesoftware te kunnen gebruiken. Deze openheid maakt de industriële sector ook nog eens aantrekkelijker voor jonge, afgestudeerde ingenieurs.

Businessmodellen

Met de komst van Cyber Physical Systems versmelten digitale en fysieke werelden en is alles met elkaar verbonden. Dat betekent ook dat je bijvoorbeeld als machinebouwer niet meer alles zelf wilt of kunt doen. Toekomstbestendige automatiseringssystemen zijn het resultaat van samenwerking! Waar we echt goed in zijn, doen we zelf. De rest besteden we uit.

Openheid van kennisdeling

Ook programmeurs kunnen niet alles meer alleen doen. En dat hoeft ook niet. Door het gebruik van opensourcesoftware krijgen ze ook de beschikking over opensourcecommunity’s om op terug te vallen. Ze kunnen gebruikmaken van kennis die voorheen op het eigen ‘eilandje’ misschien niet beschikbaar was.

Industrie 4.0 luidt het einde van gesloten systemen in. Het Internet of Things kan alleen een succes worden met open systemen, want zonder openheid kun je niet delen. Walter van Aken, algemeen directeur van Phoenix Contact Nederland, opende met deze woorden het PLCnext Business Event dat onlangs plaatsvond in Utrecht.

PLCNext Technology

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *