In moderne machines wordt veel gecommuniceerd – Zo voorkom je onnodige belasting van het netwerk

From |

In moderne machines wordt steeds meer apparatuur op het industriële netwerk aangesloten waardoor het dataverkeer op het netwerk toeneemt. Communicatie waaraan veelal hoge realtime eisen gesteld worden. Logische vraag is dan: hoe houd je voldoende bandbreedte en voorkom je verstoring van de communicatie door onnodige netwerkbelasting?

Voor de gewenste realtime besturing van machines moet er voldoende ´ruimte´ zijn op het netwerk. Met als uitgangspunt dat elk bericht in het netwerk een afzenderadres en een doeladres heeft, zorgen switches dat deze berichten de juiste poort uitgaan en bij de juiste deelnemer terechtkomen. In de praktijk kennen we ook broadcastberichten die bedoeld zijn voor alle ontvangers, letterlijk tot in de verre uithoeken van het netwerk. Dit laatste leidt in een aantal  gevallen tot onnodige overbelasting van het netwerk. Daarom zijn er ook multicastberichten, bedoeld voor veel ontvangers maar niet alle.

Multicastfiltering

Om onnodige netwerkbelasting te voorkomen, wordt in switches multicastfiltering ingebouwd. Hiermee onderzoekt de switch continu welke deelnemers het bericht echt moeten ontvangen. Het mooie hiervan is dat dit een zelflerend systeem is: de switch zorgt niet alleen voor een betrouwbare maar ook voor een intelligente filtering en registreert namelijk welke ontvangers reageren. Deelnemers die niet reageren, ontvangen zo’n bericht de volgende keer niet meer. Zo worden in het vervolg de multicast-telegrammen alleen doorgegeven aan de deelnemers die deze ook daadwerkelijk nodig hebben. Een probaat middel om de belasting van uw netwerk te minimaliseren en stabieler te maken.

Quality of Service

Het is uiteraard belangrijk dat al het dataverkeer efficiënt verwerkt wordt. Een belangrijke techniek hierbij is Quality of Service (QoS), om dataverkeer op het netwerk te prioriteren. Switches die dit ondersteunen regelen dat de meest kritische data – zoals realtime data – met voorrang verstuurd wordt. De switch bepaalt hierbij op basis van beschikbare bandbreedte hoeveel data uit de buffer verzonden kan worden, waarbij de te verzenden gegevens naar aflopende prioriteit uit de buffer worden gehaald.

Netwerksegmentatie

Ook netwerksegmentatie levert een bijdrage aan betrouwbare dataoverdracht. In een niet-gesegmenteerd netwerk kunnen alle deelnemers met elkaar communiceren. Dit maakt het netwerk bijvoorbeeld gevoeliger voor de overdracht van virussen. Daarom wordt netwerksegmentatie gebruikt om virtuele groepen in het netwerk te creëren. Het gaat hierbij om het zodanigconfigureren van het netwerk dat er genummerde groepen van deelnemers ontstaan, zogeheten Virtual Local Area Networks (VLAN’s).

Dataverkeer tussen deze ‘virtuele netwerken’ kan worden gerealiseerd met behulp van een firewall. Zo kan een incident ingesloten blijven in een deel van het netwerk en worden andere delen niet beinvloed.

Realtime Ethernet

ProfiNet is een wereldwijde standaard voor realtime communicatie via ethernet.
Wanneer u meer wilt leren over ProfiNet kunt u de e-learnings op onze website volgen. Klik hier om naar de e-learning te gaan.

Gratis Ethernet Basics

Zoals u wellicht al heeft gemerkt staat het ethernetvakgebied bol van vakjargon en afkortingen. Daarom hebben we de basisbegrippen voor u gebundeld in een handige boekje, welke u gratis kunt aanvragen.

Call to action banner_Ethernet Basics_download

Reageer gerust!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw netwerk niet onnodig te belasten? Heeft u zelf nog tips om overbelasting van het netwerk te voorkomen?

Ik ben benieuwd naar uw reactie!

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *