Ulrich Leidecker

Hoe slim produceert Phoenix Contact?

From |

Het productieproces optimaliseren met slimme technologie. Dat is in het kort de kern van smart manufacturing. Maar hoe ziet dit eruit bij een bedrijf dat dagelijks acht miljoen schroefjes verwerkt? Ulrich Leidecker, President Business Area Industry Management & Automation van Phoenix Contact, gaf tijdens het PLCnext Business Event enkele voorbeelden van de toepassing van slimme technologie.

“Wij registreren praktisch alles wat we doen”, vertelde Leidecker in DeFabrique in Utrecht. En dat is nogal wat, zo werd wel duidelijk uit de cijfers die hij deelde met het publiek. Alleen al de omvang van het portfolio is indrukwekkend: het bedrijf voert ruim 65.000 verschillende componenten. Voor de productie van die componenten heeft Phoenix Contact tien productielocaties met allemaal een verschillende focus. Het aantal onderdelen dat Phoenix jaarlijks nodig heeft, loopt in de tientallen miljarden.

Productieproces stroomlijnen

De uitdaging is om een dergelijk complex, wereldwijd productieproces te stroomlijnen zonder grote voorraden materialen aan te leggen, want die kosten geld. Tegelijkertijd moet het productieproces voldoende flexibel zijn om tegemoet te kunnen komen aan specifieke klantwensen. Een gewenste productaanpassing moet met ‘een druk op de knop’ mogelijk zijn zonder dat het productieproces hiervan hinder ondervindt.

Wat is er zoal nodig om dit te realiseren? Deze 3 zaken kunnen daarbij helpen:

  1. Maak gebruik van digital twins

Een digital twin is een actuele, virtuele, driedimensionale representatie van een fysiek object. Dat object kan van alles zijn: een gebouw, een productiestraat, een auto, maar ook een machine of een component daarvan.

In dit laatste geval levert de digitale kopie de parameters voor de daadwerkelijke productie van het fysieke product. Verandert er iets in het productproductieproces of aan het eindproduct zelf, dan wijzigen ook de parameters. Een vergelijking van het geproduceerde product met de ‘tweeling’ kan onderdeel zijn van de kwaliteitsbewaking.

  1. Pas additive manufacturing toe

3D-printing – in het bedrijfsleven ook wel bekend als additive manufacturing (AM) – is het proces waarbij een driedimensionaal object laagje voor laagje wordt opgebouwd. Zo’n 3D-print kan zijn gebaseerd op data afkomstig van een digital twin.

AM is echter ook in te zetten voor het aanbrengen van productvariaties, bij voorkeur aan het einde van het productieproces. Zo is het mogelijk om een kunststof onderdeel niet te graveren, maar te printen in een afwijkende kleur.

  1. Visualiseer het productieproces

Maak het productieproces zo inzichtelijk mogelijk voor de belanghebbenden, bijvoorbeeld door belangrijke parameters te tonen in een overzichtelijk dashboard. Phoenix Contact past zelfs bijvoorbeeld al ‘augmented reality’ toe in zijn productiefaciliteiten. Door een AR-bril ziet een operator precies hoe machines presteren, waar problemen ontstaan en hoe die kunnen worden voorkomen.

Alles draait om data

In alle voorbeelden draait het om een slim gebruik van de beschikbare data. Door data met elkaar te combineren – bijvoorbeeld in een digitaltwinmodel – ontstaan er nieuwe inzichten die het productieproces stroomlijnen. Of zoals Leidecker het in Utrecht omschreef: “Zonder integratie hebben data geen betekenis.”

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *