Hoe maken we het IIoT plug-and-play?

From |

Het (Industrial) Internet of Things groeit als kool. Volgens Gartner zijn inmiddels ruim 11 miljard ‘dingen’ met het internet verbonden. Het is echter nog niet zo eenvoudig om van productiesystemen of logistieke processen Cyber Physical Systems te maken die op een goede, gestandaardiseerde manier informatie uitwisselen via het internet. Hoe zorgen we ervoor dat dit zo eenvoudig als mogelijk gaat zodat programmeurs zich hier niet mee bezig hoeven te houden en zich kunnen focussen op de zaken die ertoe doen?

Stelt u zich eens voor: bij ieder apparaat dat u toevoegt aan uw draadloos netwerk heeft u de hulp nodig van een netwerkexpert. En dan concludeert die man of vrouw na een kwartiertje sleutelen dat het apparaat helaas niet optimaal informatie uitwisselt met het gebruikte accesspoint. Wireless zou een stuk minder populair zijn dan nu het geval is.

Hetzelfde geldt voor het Industrial Internet of Things (IIoT). Het toevoegen van Cyber Physical Systems moet (bijna) net zo eenvoudig zijn als het toevoegen van een smart-tv aan het wifinetwerk. Dat gebruiksgemak is nodig om van het IIoT een succes te maken. De realiteit is helaas weerbarstiger.

Flexibel en open

Om bijvoorbeeld een machine toe te voegen aan het IIoT is een open industriële besturing nodig waarvan de functionaliteit flexibel is uit te breiden zonder hierbij afhankelijk te zijn van de leverancier. Daarvoor moeten de betrouwbaarheid en robuustheid van de klassieke PLC worden uitgebreid met de openheid en flexibiliteit die we bijvoorbeeld kennen van smart devices.

Open besturingsplatformen moeten het mogelijk maken om parallel te werken met zowel de bekende PLC-programmeertools als veelgebruikte softwaretools zoals Eclipse, Microsoft Visual Studio of Matlab Simulink. Hierbij moeten dan de in zowel IEC 61131-3 als C/C++ en C# ontwikkelde applicaties automatisch realtime kunnen worden verwerkt door de besturing, zonder dat hierbij de fabrikantspecifieke softwaretools nodig zijn en waarbij men wel de functies van het operatingsysteem kan gebruiken. Verschillende ontwikkelaars met verschillende achtergronden kunnen dan onafhankelijk van elkaar samenwerken aan één applicatie. Bovendien kunnen applicaties van de opensourcecommunity eenvoudig worden geïntegreerd.

PLCnext Technology

Dit waren voor Phoenix Contact de uitgangspunten bij de ontwikkeling van PLCnext Technology. Deze nieuwe technologie pakt de zaken anders aan dan de traditionele, gesloten systemen of reeds bestaande open systemen. Hiervoor bestaat de PLCnext Technology onder andere uit:

1. RT Linux

Een realtime Linux-operatingsysteem vormt de basis. Dit OS biedt veel handige functies en opent de mogelijkheid om gebruik te maken van software/applicaties en technologieën die binnen de opensourcecommunity beschikbaar zijn.

2. Execution and Synchronization Manager (ESM)

De ESM is de realtime scheduler voor PLCnext Technology en maakt het mogelijk programma’s geprogrammeerd in hiervoor genoemde programmeertalen en -tools in een gedefinieerde tijdsvolgorde (realtime) te verwerken, zoals we dat kennen bij de klassieke PLC’s.

3. Global Data Space (GDS)

GDS zorgt voor de cyclusconsistente procesdata-uitwisseling tussen de verschillende programma’s en communicatiesystemen.

Door deze aanpak worden ook applicaties geprogrammeerd in hogere programmeertalen automatisch realtime en is een consistente data-uitwisseling gewaarborgd. Maar dan wel op een unieke wijze met unieke kenmerken waardoor de programmeur zich kan focussen op zijn hoofdtaak en het toevoegen van een ding aan het IIoT straks plug-and-play wordt.

PLCNext Technology

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *