Functional safety and IT security

Eigen veiligheid eerst!

From |

Elke EHBO-er weet het, (eigen) veiligheid gaat boven alles! In de industriële automatisering is het al niet anders. We zijn er ons al jaren van bewust dat we de (niet oplettende) mens moeten beschermen tegen de mogelijke gevaren van de machine. Maar nu we de machines steeds vaker koppelen aan het internet moeten we de machines ook beschermen tegen de (kwaadwillende) mens! Voor beide situaties hanteren wij het woord veiligheid maar de engelse taal kent voor iedere situatie een passend woord, namelijk safety en security.

Bewustwording

In beide gevallen spelen wij mensen een cruciale rol. Want zijn we ons bewust van de riscio’s die we nemen wanneer we even snel een product in de machine recht leggen of wanneer we een op de parkeerplaats gevonden USB-Stick in onze laptop steken?

Omdat alleen bewustwording niet genoeg is zijn er meestal ook technische veiligheidsmaatregelingen nodig. Om te bepalen of en welke veiligheidsmaatregelingen er moeten worden genomen begint men met een risicobeoordeling van machines en productielijnen. Afhankelijk daarvan worden machines en productielijnen uitgerust met veiligheidsgerelateerde maatregelingen en systemen om zo zowel de mens als de machine te beschermen.

Security-by-design

Functional safety and IT security

Functional safety and IT security

Hoewel in het verleden functionele veiligheid (safety) en IT-veiligheid (security) als afzonderlijke onderwerpen werden beschouwd, moeten we als gevolg van de digitalisering van automatiseringssystemen en de wederzijdse afhankelijkheden, beide onderwerpen belichten in de evaluatie van de risico’s.

In mijn blog “Industriële productie van morgen kan niet zonder de Cloud“, schrijf ik dat de leveranciers voor de industriële automatisering, de digitale diensten in de Cloud zien als een belangrijke stap naar Industrie 4.0. Machines zullen in de toekomst continue in verbinding staan met het internet en niet alleen in service situaties zoals nu vaak het geval is.

Dat betekend bij de ontwikkeling van toekomstige (veiligheid)besturingen van meet af aan rekening zal moeten worden gehouden met IT-veiligheid. Aanvullende security maatregelingen zijn niet meer voldoende. Alleen security-by-design, een allesomvattend, diep geïntegreerd security-concept biedt dan voldoende IT-veiligheid!

Waar staan we nu?

Twee experts op het gebied van functionele veiligheid en IT-veiligheid gaan in op deze vraag in een door hen geschreven Whitepaper “Functional safety and IT security in automation: where do we stand?”

Whitepaper “Functional safety and IT security in automation: where do we stand?”

Waar sta jij? Ik hoor graag jouw mening.

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

One thought on “Eigen veiligheid eerst!

  1. M. de Vries

    Bij ons zijn de USB-sticks al langer in de ban gedaan. Alleen sticks met encryptie software mogen gebruikt worden. Deze worden op naam afgegeven.
    Tevens hebben wij twee netwerken op onze site, het office netwerk en proces control netwerk, welke fysiek gescheiden zijn. Het procescontrol netwerk heeft GEEN connectie met internet. Het is ten strengste verboden om een pc, plc of wat dan ook, die op het proces control netwerk aangesloten zit te verbinden met internet.
    Dit geeft soms bijzondere uitdagingen om toch je werk te kunnen doen, maar is wel veilig.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *