Databekabeling? Het wordt alleen maar meer!

From |

In dit tijdperk van the Connected Machine, worden industriële machines meer en meer uitgerust met communicatie-apparatuur. Handig voor het uitvoeren van opdrachten en bijvoorbeeld statussignalering. Draadloze communicatie lijkt hierbij aan de winnende hand. Toch wil ik een pleidooi houden voor de datakabel.

“Waarom maak jij je zo druk over databekabeling, alles wordt toch wireless?” vragen mijn vakgenoten wel eens. Als ik dan zeg dat er in de industriële automatisering niks zo zeker is als een kabel, heb ik wat uit te leggen. Dus daar gaat-ie.

Even achterom kijken

Natuurlijk zijn er goede wireless oplossingen. Maar ook die moeten met een kabel worden aangesloten. Toen we nog werkten met 10Mb/s deden we dat met coaxconnectoren, T-verdelers en afsluitweerstanden. Maar coax verdween en maakte plaats voor UTP-bekabeling. Dankzij de sterstructuur raakte UTP eerst op het kantoor ingeburgerd en vervolgens in de industrie. Maar of deze kabel voor de industrie zo ideaal is, vraag ik me ten zeerste af. In de industrie werken we nu eenmaal met lijntopologieën: we lussen het ene apparaat met databekabeling door naar het andere. Laten we daarom maar eens kijken wat andere, en betere mogelijkheden zijn.

Alles moet sneller

In dit verband zie ik een aantal trends. Om te beginnen denk ik aan:

 • decentraal werken
 • de toenemende datastromen
 • de hogere realtime-eisen.

Ook aan de opbouwkant zijn er duidelijke trends waar te nemen. Zoals de snelaansluittechniek om snel een betrouwbare verbinding te maken zonder speciaal gereedschap. Maar ook de opmars van 10Gb/s volgens CAT6A, Waarbij de bekabeling perfect beschermd moet zijn tegen EMC. Anders kun je bij zulke overdrachtsnelheden zomaar essentiële data kwijtraken. Dat moeten we voorkomen. Dus zeg ik: neem afscheid van de RJ45 bekabeling. Kies voor M12 met de nieuwste data polarisatie: de X-codering.

10Gb/s wordt de standaard

In de industrie rukken Vision systemen en realtime besturingen op. Persluchtactuatoren maken plaats voor elektrische. Dat is geen hype. Zitten we met CAT6A tegen de grens aan van de koperbekabeling? Ik denk het niet. Al wordt een deugdelijke afscherming steeds problematischer. Volgens mij wordt 10Gb/s de toekomstige standaard en is glasvezel de volgende stap. Tegelijk zie ik machinebouwers steeds meer modulair werken.

Vandaar mijn stelling:

Bij zulke snelheden en bij zulke hoge eisen zal de vraag naar betrouwbare databekabeling alleen maar toenemen. Meer weten?

Ik stuur graag de whitepaper “Cable into the future” naar u toe.

Call to action banner_whitepaper_Cable into the future_download

We hebben ook een verhelderende video voor je klaar staan over de nieuwste generatie data connectoren voor koper- en glasvezelbekabeling:

Video_data connectoren

Overigens ben ik ook benieuwd hoe u denkt over 10Gb/s als toekomstige standaard. Laat het ons gerust weten in de comments!

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

2 thoughts on “Databekabeling? Het wordt alleen maar meer!

 1. Hugo Brinkman

  Ik ben het helemaal eens met Thijs. Draadloos lijkt eenvoudig en goedkoop maar in een industrieel netwerk kan een verlies van data desastreuze gevolgen hebben. Als Word of Excel even niet reageren kijkt niemand daar van op en een paar seconden later werken we vrolijk door. In een industrieel netwerk betekend dit dataverlies of een procesverstoring. Bekabeld geeft meer zekerheid en een gegarandeerde hogere snelheid. Met Cat 7 is 1GHz en een bandbreedte van 1GHz en de juiste kabel qua afscherming de komende jaren toereikend.
  Wifi blijft natuurlijk wel de toepassing voor mobiele machines (zoals heftrucks) en naar mijn mening ook voor apparatuur in het veld (blikseminslag / overspanning).

  Reply
  1. Thijs van den Akker _ Product Manager Device Connectors Post author

   Goed om te horen, wij blijven ondertussen werken aan betrouwbare en makkelijk te verwerken databekabeling en connectoren!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *