Complex ethernet-netwerk configureren? Zo maakt u het uzelf makkelijk!

From |

De snelle toename van het aantal ethernetproducten in machines leidt automatisch tot een veel complexere netwerkstructuur. Hierin voldoen unmanaged switches veelal niet meer. De praktijk vraagt intussen om slimme switches die eenvoudig te configureren zijn. Naast managed switches en unmanaged switches zijn er nu ook ‘hybride’ oplossingen met configuratiemogelijkheden die ik hieronder zal toelichten.

Unmanaged switches met management functionaliteiten

De switches uit de 2000 serie van Phoenix Contact bieden net als managed switches configuratie- en diagnosemogelijkheden in het machinenetwerk. Dankzij multicast-filterfuncties en redundantiemechanismen verlagen zij bijvoorbeeld de netwerkbelasting en verhogen de beschikbaarheid. Ook houden ze de communicatie bij ongewenste loops in stand. Functies die ook in de unmanaged mode beschikbaar zijn. Zo is hier sprake van een unmanaged switch met management functionaliteiten die je zou verwachten bij de duurdere managed switches.

Dit zijn de configuratiemogelijkheden:

1 Smart mode – de drukknopmethode

Bij deze laagdrempelige configuratiemethode doorloopt u met een simpele drukknop handmatig een eenvoudig menu voor het configureren van enkele managementfuncties in de switch.

2 Configuration memory – copy & paste

U kunt de switches ook configureren en deze configuratie opslaan op een geheugenkaartje – ook wel configuratiegeheugen of configuration memory  genoemd. Met zo’n SD-kaart kunt u snel en eenvoudig alle andere switches configureren en zo ook switches binnen een paar seconden vervangen.

3 Web-based management – vanaf uw laptop

Met web-based management kunt u de switches vanuit elke gewenste plek in het netwerk configureren. U kunt bijvoorbeeld vanaf uw laptop rechtstreeks met de switch communiceren via het af-fabriek reeds toegekende IP-adres.

4 CLI – voor IT-programmeurs

Voor onze relaties met een IT-achtergrond zijn onze switches ook te configureren met de in dit vakgebied gangbare Command Line Interface (CLI).

DHCP en ACD: gemak bij vervangen van switches

Het mooie is dat de switches met het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) ook een rol kunnen spelen in het toekennen van IP-adressen in het netwerk. De switch kan hierbij port-based een IP-adres toekennen aan de aangesloten deelnemer in het netwerk (LAN). Dit biedt grote voordelen: wanneer een device tijdens service- of onderhoudswerkzaamheden vervangen moet worden, krijgt het nieuw geplaatste device automatisch hetzelfde IP-adres als het vervangen onderdeel.

Ook kan de switch communicatieproblemen voorkomen, door aan de hand van Adress Conflict Detection (ACD) na te gaan of een andere deelnemer in het netwerk al van hetzelfde adres gebruik maakt als de switch heeft. Wanneer dit het geval is wordt dit adress conflict geïsoleerd door de switch.

LLDP: snelle controle netwerktoplogie

Via het Link Layer Discovery Protocol (LLDP) kan een switch de volledige netwerktopologie controleren. De switch deelt informatie over zichzelf met andere netwerkdeelnemers en slaat gelijk informatie over die deelnemers op. Zo wordt de netwerktopologie inzichtelijk, wat zeer handig is wanneer men apparatuur moet vervangen. De LLDP informatie wordt in engineering tools ook benut om de netwerktopologie grafisch te visualiseren.

De conclusie

Voor de configuratie van de switches uit de 2000-serie heeft u dus keuze uit verschillende mogelijkheden. Net wat voor uw situatie het meest geschikt is. Deze switches helpen ook fouten voorkomen bij de inbedrijfname en dragen in complexe netwerken nadrukkelijk bij aan een goed beheer. Handig dus! En deze switches zijn met hun aantrekkelijke prijsniveau een mooi alternatief als er beperkte managed functies benodigd zijn.

Gratis pdf met alle afkortingen

Zoals u in dit artikel al heeft kunnen ervaren, wemelt het in het ethernetvakgebied van de afkortingen en begrippen. Die hebben we daarom maar eens gebundeld in een handige pdf, die u gratis kunt aanvragen.

Call to action banner_pdf afkortingen_download

Reageer gerust!

Wilt u meer weten over de nieuwe switches en de configuratiemogelijkheden? Heeft u zelf nog tips voor het configureren van switches? Laat het weten in de comments.

Ik ben benieuwd naar uw reactie!

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *