Universele behuizing voor Raspberry Pi besturingen verkort assemblagetijd

From |

Engineers die zich bezig houden met het ontwikkelen van prototypes of maatwerk-producten, hebben behoefte aan een goed beschermende behuizing met passende aansluittechniek. Bijvoorbeeld voor de Raspberry Pi. Gelukkig zijn daar inmiddels efficiënte totaaloplossingen voor, die er ook nog eens heel goed uitzien.

De ontwikkelingen gaan ook bij hardware engineers snel, weten we uit ervaring. Steeds vaker krijgt u vragen voorgelegd voor plug & play oplossingen: alles moet na het uitpakken meteen werken en dat liefst voor een hele scherpe prijs. Bij veel ontwerpen wordt dan ook steeds minder tijd besteed aan het bouwen van een slimme schakeling uit losse componenten. Ook de selectie van meest geschikte IC’s en een zorgvuldige dimensionering van onderdelen lijkt niet langer de hoogste prioriteit te hebben.

Beproefd recept

Anders gezegd, kant-en-klare modules zijn hot. Met als goed werkend recept: neem een embedded controller en voeg hier naar smaak een User Interface aan toe. Bijvoorbeeld een displaymodule met knoppen- of touch-bediening. Of ga voor een ethernet- dan wel wifi-oplossing waarbij de bediening met een smartphone of tablet plaatsvindt. Naar wens kan nog een I/O bordje worden toegevoegd en het resultaat is een apparaat (met eventueel IoT-eigenschappen). Met aanvulling van de juiste software werkt het nog ook… Ik verwoord het hier wat gekscherend, maar in de praktijk ontstaan zo steeds meer ready-to-use oplossingen.

Mooie behuizing

En nog even voortbordurend op het recept, net zo goed als bij een mooi gerecht in het restaurant geldt ook hier de stelling: ‘Het oog wil ook wat’. Daarom komen er voor deze situaties aantrekkelijke behuizingen op de markt voor standaard print/modules, die zeker niet misstaan voor domotica in de meterkast. Omdat deze behuizingen ook weer universeel worden, kan er ook een dedicated doorontwikkeling worden ingebouwd, zonder dat het apparaat er heel anders uit gaat zien.

Universele DIN-rail behuizing

Eenvoudige montage zonder gereedschap

Een mooi voorbeeld van deze ontwikkelingen is een universele DIN-rail behuizing voor het professioneel inbouwen van Raspberry-Pi besturingen. Om de assemblagetijd te verkorten, kan deze behuizing snel en zonder enig gereedschap geassembleerd worden. Met als bijzonderheid dat de behuizing extra inbouwruimte biedt voor additionele printplaten, proefprinten of componenten voor bijvoorbeeld voeding. Zo’n behuizing kan met een bouwbreedte van 107,6 mm en bouwvorm conform DIN 43880 naadloos worden geïntegreerd in de meterkast. Ook hier is rekening gehouden met montagesnelheid: De behuizing kan eenvoudig met één klik op de DIN-rail bevestigd worden. Ook montage op de vlakke wand is heen enkel probleem, dankzij de uittrekbare rail-ontgrendelclips.

Verbinding van meerdere apparaten door middel van HBUS via montagerail

Voor het aansluiten van de multi-purpose-interface – general purpose input/output – zijn optionele PTSM printconnectoren leverbaar. Handig is ook dat de led-indicatoren van de Raspberry-Pi in deze behuizing goed zichtbaar blijven. In gemonteerd toestand kan de mini SD-kaart probleemloos uitgewisseld worden of, indien noodzakelijk, zelfs verzegeld worden tegen ongenood verwijderen.

Samenvattend

Voor de hardware engineer zijn er ‘letterlijk’ mooie ontwikkelingen gaande voor het behuizen en aansluiten van hun ontwerp. Met als voordelen:

  • tijdbesparende toolless behuizingsassemblage en rail- en wandmontage
  • eigen schakelingen eenvoudig in dezelfde behuizing integreren, dankzij breadboards of eigen specifieke printplaten
  • meerdere Raspberry Pi-controllers of I/O-modulen via HBUS-busverbinding in één systeem combineren
  • eenvoudig aansluiten van sensoren of voedingen op de GPIO dankzij externe PTSM-connectoren
  • eenvoudig wisselen en verzegelen van de MicroSD-kaart, ook in gemonteerde toestand.

Meer informatie

Mocht u vragen over dit onderwerp hebben? Stel ze! We denken graag met u mee, en altijd in oplossingen! Neem alvast een kijkje op www.phoenixcontact.nl/rpibc met een verhelderende video. We hebben ook al een RPI-BC development kit voor u klaar liggen.

Share

Share

Tell your friends about us!

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *