RubicCube

Power to the engineer!

From |

Voor de besturing van een industriële machine of installatie wordt vaak een klassieke PLC toegepast. Dit zijn fabrikant specifieke besturingen die door een software engineer ‘vrij’ te programmeren zijn, binnen de grenzen die door de fabrikant zijn bepaald. Heb je toch ‘andere’ functionaliteit nodig dan de fabrikant aanbiedt, dan kan je dit pas gebruiken als de fabrikant het nut hiervan inziet en dit ook daadwerkelijk in zijn besturing heeft geïmplementeerd. In grote lijnen is de engineer dus afhankelijk van wat de fabrikant aan functionaliteit biedt.

Continue reading

Transfersysteem

Wadcon vindt transfersysteem opnieuw uit – PLCnext zorgt voor optimale modulariteit

From |

Een transfersysteem snel uitbreiden of wijzigen? In de praktijk is dit vaak een flinke klus die veel programmeer- en bekabelingswerk met zich meebrengt. Speciaalmachinebouwer Wadcon begon daarom met een schone lei en ontwikkelde een optimaal modulair transfersysteem op basis van baanelementen met productdragers. Het toevoegen van een baan is hiermee slechts een kwestie van ‘stekker erin, de installatiestappen volgen en het werkt’. Eenvoudig uitbreidbaar, snel te leveren en volledig passend in “Industry 4.0”.

Continue reading

Ulrich Leidecker

Hoe slim produceert Phoenix Contact?

From |

Het productieproces optimaliseren met slimme technologie. Dat is in het kort de kern van smart manufacturing. Maar hoe ziet dit eruit bij een bedrijf dat dagelijks acht miljoen schroefjes verwerkt? Ulrich Leidecker, President Business Area Industry Management & Automation van Phoenix Contact, gaf tijdens het PLCnext Business Event enkele voorbeelden van de toepassing van slimme technologie.

Continue reading

PLCnext: de sleutel voor 100 procent elektrisch rijden?

From |

Veilig, betrouwbaar, robuust. Deze kenmerken zijn onlosmakelijk verbonden met de gesloten industriële systemen die we al decennia kennen. Om van de vierde industriële revolutie een succes te maken, is echter meer nodig. Wat? Die vraag kunnen we beantwoorden door bijvoorbeeld te kijken naar het snelgroeiende netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen.

De elektrische auto wint snel terrein. Volgens het economisch bureau van ING gaat er in 2035 geen enkele nieuwe benzine- of dieselslurper meer ‘over de toonbank’. Ter vergelijking: halverwege 2018 was slechts 8,8 procent van de in Nederland verkochte auto’s elektrisch. Dit blijkt uit cijfers van RDC.

Continue reading

Hoe krijg je identieke digital twins?

From |

Zaken als productontwerp, inspectie en onderhoud vinden steeds vaker plaats in de virtuele representatie van bijvoorbeeld een machine. Dan is het wel belangrijk dat de digitale kopie zo nauwkeurig mogelijk is. Drie tips voor een hoge ‘digital fidelity’.

De 4e industriële revolutie is het tijdperk van de Cyber-Physical Systems. Een CPS bestaat uit een fysiek object dat online gekoppeld is aan een digitaal model. Verandert er iets met betrekking tot het fysieke object, dan reageert het digitale model. Verandert er iets in de digitale wereld, dan reageert het fysieke object.

Continue reading

Hoe maken we het IIoT plug-and-play?

From |

Het (Industrial) Internet of Things groeit als kool. Volgens Gartner zijn inmiddels ruim 11 miljard ‘dingen’ met het internet verbonden. Het is echter nog niet zo eenvoudig om van productiesystemen of logistieke processen Cyber Physical Systems te maken die op een goede, gestandaardiseerde manier informatie uitwisselen via het internet. Hoe zorgen we ervoor dat dit zo eenvoudig als mogelijk gaat zodat programmeurs zich hier niet mee bezig hoeven te houden en zich kunnen focussen op de zaken die ertoe doen?

Continue reading

Industrie 4.0: denken in eilandjes werkt niet meer

From |

Inmiddels zijn er meer ‘dingen’ (denk aan ‘Internet of Things”) dan mensen met het internet verbonden, dingen die steeds vaker autonoom beslissingen nemen. Dat vraagt niet alleen om een goede interconnectie maar ook om een open besturingsplatform voor het verzamelen en analyseren van de data. Daarnaast is een mentaliteitsverandering nodig. Zonder de bereidheid om te delen, komt het Internet of Things niet van de grond.

Continue reading

Razendsnelle webshop vraagt om logistieke hoogstandjes. Hier vindt u de draadloze oplossing!

From |

Het klinkt misschien vreemd, maar in het kader van de connected machine kunnen we niet om de razendsnelle webshop heen. Om uw online-bestelde schoenen of staafmixer vandaag nog bij u af te kunnen leveren, vindt er een logistieke revolutie plaats. Daarin is een hoofdrol weggelegd voor onbemande magazijnen waar automatisch gestuurde voertuigen het werk doen. En daar zit de link: ook dat vraagt om een goede draadloze communicatie. Laten we maar eens kijken wat hier voor nodig is.

Continue reading

Zo bouwt u een krachtig, betrouwbaar én betaalbaar industrial WLAN netwerk – Benut u de meerwaarde van smart devices voor machine-beheer

From |

Toen de iPad in 2010 op de markt kwam, was het nog moeilijk voor te stellen hoe snel dit soort tablets zou doordringen in ons dagelijkse bestaan. De verwachting was dat deze gadgets vooral door technologiefreaks gekocht zouden worden. Bijna niemand had gedacht dat de meeste huishoudens inmiddels een of zelfs meerdere tablet(s) in huis hebben.

Zakelijke toepassingen werden al helemaal niet voorzien. Zeker niet op de werkvloer, want in de productieomgving gebruikt u nu eenmaal industriële, robuuste producten die letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kunnen. In deze blog neem ik u mee hoe de tablet toch zinvol kan worden toegepast op de werktvloer.

Continue reading

Secure Cloud: Easy connected, best protected. Dé beveiliging bij remote access

From |

Dankzij het internet kunnen we tegenwoordig (bijna) wereldwijd met elkaar communiceren. Dat geldt inmiddels ook voor machines! Wanneer we met een machine op afstand communiceren praten we over remote access of remote service/maintenance. Maar waarom willen we dat eigenlijk? Om op deze vraag antwoord te kunnen geven, moeten we ons verplaatsen in zowel de schoenen van de leverancier van de machine als ook in de schoenen van de machine-eigenaar. Eén ding is zeker: zorg voor een goede beveiliging.

Continue reading