IP-bescherming van connectoren: een waterdicht overzicht

From |

IP65, IP66/69K, IP66/68/69K … Op de verpakking van heel wat componenten vind je deze aanduidingen. Dat ze te maken hebben met de waterdichtheid wist je al. Maar wat betekenen de cijfers precies? En waarom zijn er soms één, soms twee en soms drie verschillende indicaties? In dit artikel gaan we op zoek naar sluitende antwoorden.

IP staat voor ‘Ingress Protection’ of ‘bescherming tegen binnendringing’. De twee cijfers na ‘IP’ tonen de mate van bescherming tegen het binnendringen van enerzijds stof (‘vaste’ vreemde voorwerpen) en vocht. Zo staat IP65 voor een volledig stofdichte behuizing, die ook beschermt tegen water dat uit alle richtingen tegen de behuizing spuit.

De volgende tabel bevat alle mogelijke combinaties van beschermmethoden van behuizingen volgens de DIN EN60529-norm (IEC60529).

Beschermmethoden van behuizingen volgens de DIN EN60529-norm (IEC60529). IP-classificatie overzicht

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Drie cijfers, drie zones

Op de connectoren van Phoenix Contact staat vaak meer dan één IP-indicatie. Er zijn namelijk drie mogelijke zones of levels van bescherming.

Level 1: bescherming tegen spatwater en stof

Deze IP-waarde duidt op de mate waarin de behuizing bestand is tegen stof en spatwater, felle regen, of waterstralen. De relevante waardes zijn IP65 of IP66.

Level 2: bescherming onder water

Deze IP-waarde wordt enkel getoond als de behuizing bestand is tegen tijdelijke of permanente onderdompeling. De relevante waardes zijn IP67 of IP68.

Level 3: bescherming tegen hoge druk

Het laatste cijfer duidt op hoogst mogelijk graad van bescherming: het vermogen om weerstand te bieden aan hoge druk en stoomjets van hoge temperatuur. Deze waarde dient vooral voor industriële toepassingen die regelmatig schoongemaakt worden. Ze geldt bovendien enkel voor metalen behuizingen. De enige relevante waarde hier is IP69K.

Heel wat fabrikanten geven enkel de hoogste waarde mee voor hun producten, terwijl elk level nochtans andere vereisten aanduidt. Om 100% zeker te zijn, geeft Phoenix Contact daarom telkens alle relevante IP-ratings mee voor elke connector.

Ontdek ons volledig gamma connectoren in allerlei gradaties van bescherming.

Share

Share

Tell your friends about us!

Contacteer ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *