Ethernet extenders: van ‘plug & play’ tot slimme detectie

From |

Geschreven door Peter-Jan Deltour, Industrial Network & Security Specialist bij Phoenix Contact

Peter-Jan Deltour, Industrial Network & Security Specialist bij Phoenix Contact

Alles is met elkaar verbonden. Dat is geen boeddhistische wijsheid, maar de realiteit van onze hedendaagse stedelijke infrastructuur. Gegevens moeten snel van één netwerkcomponent naar een andere kunnen reizen. En hoewel glasvezel daarvoor nog steeds het ideale medium is, is de installatie ervan niet altijd mogelijk. Slimme ethernet uitbreidingssystemen kunnen in dat geval een oplossing bieden.

Ethernetnetwerken worden vandaag nagenoeg overal gebruikt. Bij een gewone kabel, blijft de afstand tussen twee toestellen echter beperkt tot 100 meter. Met een ethernet extender echter, kan over een eenvoudige dubbele kabel tot 15 Mbps aan gegevens over een afstand tot 20 km verstuurd worden. Met een viervoudige kabel haal je zelfs bandbreedtes tot 30 Mbps. De maximaal overbrugbare afstand is 20 km: ideaal dus voor lokale, gemeentelijke netwerken. Ook waar het praktisch en financieel niet haalbaar is om een glasvezel te plaatsen, kan een ethernet extender een oplossing bieden.

De waarheid over ‘plug & play’

Heel wat fabrikanten van bestaande ethernetuitbreidingssystemen claimen dat hun oplossing ‘plug & play’ is: het volstaat om de nodige aansluitingen te doen, en het systeem configureert zichzelf. Dat geldt echter alleen in standaardsituaties.

Wanneer je de componenten van het netwerk echter in een ring-topologie verbindt, zal het netwerk al snel verzadigd en dus onbruikbaar worden. Het nieuwe onbeheerde ethernet uitbreidingssysteem van Phoenix Contact is echter zo ontwikkeld dat het ook zonder enige configuratie in een ring-topologie kan worden opgesteld. De ingebouwde software detecteert zelf de correcte topologie en past zich automatisch aan.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Continue diagnose en bescherming

Naast die gepatenteerde detecties bevat de ethernet extender van Phoenix Contact nog een aantal opmerkelijke snufjes. Zo zijn er uitgebreide diagnosetoepassingen, die inzicht verschaffen in het gebruik van het netwerk, en toelaten om problemen in een vroeg stadium te detecteren. Verder is er een ingebouwde overspanningsbeveiliging voorzien. Deze component kan eenvoudig worden vervangen, waardoor het netwerk na een incident snel weer operationeel is.

Meer weten?
Ontdek alle voordelen van Phoenix Contact Ethernet-technologie of neem vrijblijvend contact op met Peter-Jan Deltour via pdeltour@phoenixcontact.be

Share

Share

Tell your friends about us!

Contacteer ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *