Elektrische voertuigen opladen: de ene connector is de andere niet

From |
Stefan Kerkhofs

Stefan Kerkhofs – Industry Manager Automotive/Building

Geschreven door Stefan Kerkhofs, Industry Manager Automotive/Building.

Elektrovoertuigen – deels of volledig aangedreven door een elektrische motor – zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Behalve de zuiver elektrische en hybride wagens bestaan er intussen ook sportwagens voor hoge prestaties en zelfs formule 1-wagens met een Energy Recovery System (ERS).
Cruciaal voor het gebruik én het bereik van elektrische vierwielers is de toegang tot laadstations. En dat vraagt om de nodige technologische oplaadinfrastructuur. Maar welke standaarden voor oplaadconnectoren bestaan er? En hoe gaat het opladen in zijn werk? We maken je wegwijs in de wereld van laadstekkers en oplaadmethodes.

De verschillende standaarden oplaadconnectoren

Hoewel er met verschillende standaarden connectoren gestreefd wordt naar een universele toegang tot laadstations, is de ene oplaadconnector nog steeds de andere niet. Een overzicht:

e-mobility-connectors

Oplaadconnectoren in de VS en Japan (type 1) en in Europa (type 2) mogen dan wel een verschillend stekkerdesign hebben, ze ondersteunen beide wisselstroom, gelijkstroom en de combinatie daarvan. De standaard in China (type 3) ondersteunt dan weer enkel wisselstroom en gelijkstroom.

De drie types AC-oplaadconnectoren zijn bij Phoenix Contact sinds kort ook beschikbaar in een nieuw en handig design, ontwikkeld volgens de vereisten binnen de auto-industrie. Net zoals de eerdere designs – die nog steeds beschikbaar zijn – zijn de nieuwe connectoren gebaseerd op robuuste en hoogwaardige materialen.

Vier manieren voor het opladen

Hoe gaat het opladen dan precies in zijn werk? Dat kan op vier verschillende manieren, aan de hand van vier verschillende soorten e-mobiliteitsverbindingen:

e-mobility-charging-modes

  1. Bij oplaadmodus 1 verloopt het opladen via een standaard huishoudelijk stopcontact, wat zich beperkt tot 16A. In principe wordt deze manier van opladen niet gebruikt voor auto’s.
  2. Ook bij oplaadmodus 2 laad je je wagen op via een standaard huishoudelijk stopcontact, maar dan komen er nog een laadcontroller in de kabel en een RCD bij kijken. Doorgaans wordt deze manier gebruikt om voertuigen thuis op te laden.
  3. Met oplaadmodus 3 kan je je wagen thuis (homecharger), aan een oplaadpost of via een openbare muurkast (wallbox) opladen via een speciale stekker of vastgemaakte kabel. Opladen kan tot 22KW (32A/400VAC).
  4. Oplaadmodus 4 zorgt voor het snelladen van je elektrische wagen via gelijkstroom, met behulp van een speciale oplaadeenheid. Dat kan tot een maximum van 200KW (250A/800VDC).

Als het gaat over de oplaadmogelijkheden 1, 2 en 3, dan bepaalt het voertuig – waarin een AC/DC-omvormer aanwezig is – het laadproces. Bij oplaadmodus 4 zit er geen omvormer in de wagen en stuurt de laadpaal het oplaadproces.

Voor modi 3 en 4 zijn laadcontrollers nodig voor een veilige communicatie tussen het voertuig en de laadpaal. Die zorgen ervoor dat je wagen veilig en doeltreffend opgeladen wordt. De laadcontrollers van Phoenix Contact voorzien je meteen van alle belangrijkste controlefuncties en maken zo extra controletoestellen overbodig.

Een oplaadstation installeren?

Voor het opzetten van een oplaadstation met groot prestatievermogen biedt Phoenix Contact een compacte, allround oplossing: de EV Charge Control Professional. Deze programmeerbare laadregeling ondersteunt zowel AC- als DC-charging en communiceert feilloos met het voertuig, het oplaadstation en de backend-omgeving:

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Benieuwd naar onze andere oplossingen voor de elektromobiliteit? Neem vrijblijvend contact op met Stefan Kerkhofs via skerkhofs@phoenixcontact.be of bekijk de online brochure.

Share

Share

Tell your friends about us!

Contacteer ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *