Competence Center for Tunnel Infrastructure: infrastructuur zonder tunnelvisie

From |

Geschreven door Christophe Steppe, International Industry Manager Tunnel Infrastructure bij Phoenix Contact.Competence Center for Tunnel Infrastructure

Christophe Steppe - International Industry Manager Tunnel Infrastructure

Christophe Steppe – International Industry Manager Tunnel Infrastructure

Onze verkeersinfrastructuur staat steeds meer onder druk. Heel wat overheden zien daarom heil in tunnels: ze laten toe om snel van punt a naar punt b te reizen, zonder het landschap te verminken. Het idee is eenvoudig, maar er komt heel wat meer bij kijken. Het Competence Center for Tunnel Infrastructure van Phoenix Contact biedt een unieke aanpak die (brand)veiligheid, installatie- en onderhoudsgemak, en energie-efficiëntie samenbrengt. En dat vrij van elke tunnelvisie.

“De tunnel zoals je die ziet wanneer je erdoor rijdt, is slechts het topje van de ijsberg,” legt Christophe Steppe, Manager System Management Tunnel Infrastructure bij Phoenix Contact uit. “Er zit veel meer technologie in dan je zou denken. Zo zijn er heel wat geautomatiseerde processen nodig alvorens vlot verkeer mogelijk is, zoals de aansturing van signalisatie, ventilatie en (evacuatie)verlichting. Die processen worden hetzij lokaal, hetzij vanop afstand aangestuurd.”

Tragische gebeurtenis zorgt voor doorbraak

Nochtans is de tunnelmarkt – en verkeersinfrastructuur in het algemeen – niet meteen een baken van innovatie. Christophe: “De markt is traditioneel erg conservatief. Een aantal dodelijke ongevallen brachten daar rond de eeuwwisseling verandering in. Zo zorgden rampen in onder meer de Mont Blanc-tunnel en de Gotthardtunnel voor een nieuwe Europese regulering, met meer aandacht voor veiligheid en automatisering. Sindsdien wordt niets meer aan het toeval overgelaten.”

Diabolo-project zet de toon

Toen de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel in 2004 plannen smeedde voor een viervoudige ondergrondse verbinding met Brussels Airport – het zogenaamde Diaboloproject – waren de veiligheidsvoorschriften dan ook torenhoog. Phoenix Contact België, dat zich tot dan toe vrijwel exclusief op de industrie had gericht, werd aangesteld als leverancier van alle vitale technieken. Zo was er onder meer nood aan dynamische evacuatieverlichting, rookafzuigingssystemen, treinlokalisatie, aansturing van blusinstallaties, automatische detectie van hittebronnen en de complete aansturing van alle technieken.

Toen Infrabel in 2004 het Diaboloproject plande, waren de veiligheidsvoorschriften torenhoog.

Toen Infrabel in 2004 het Diaboloproject plande, waren de veiligheidsvoorschriften torenhoog.

“Het Diabolo-project was onze eerste stap in de wereld van tunnelinfrastructuur,” legt Christophe uit. “Maar helemaal nieuw was het niet. We ontdekten snel dat de producten en materialen die we inzetten in de industriële sector ook hun nut konden bewijzen in tunnels – mits enkele kleine wijzigingen. Zo zijn de PLC’s die productierobots aansturen ook geschikt om het controlesysteem in een tunnel mee te beheren.”

Belgisch expertisecentrum gaat internationaal

“Het besef groeide dat we een nieuwe markt ontdekt hadden voor onze oplossingen,” gaat Christophe verder. “Het duurde dan ook niet lang voor het hoofdkwartier van Phoenix Contact in Duitsland besliste om een Competence Center for Tunnel Infrastructure op te richten.” De uitvalsbasis van het tunnelexpertisecentrum blijft in Zaventem, vlakbij het allereerste tunnelproject. Hier vindt alle R&D plaats en worden opleidingen voor collega’s wereldwijd ontwikkeld en gegeven.

Een belangrijk onderdeel van het expertisecentrum is het opzetten van partnerships met andere technologiespelers. Dat resulteert in innovatieve oplossingen, die specifiek beantwoorden aan de uitdagingen van tunnelautomatisering. Christophe: “Eén van de eerste bedrijven waarmee we in zee zijn gegaan is Schréder uit Luik, een mondiale speler gespecialiseerd in (led)verlichting voor infrastructuur. Door hun expertise te combineren met onze verregaande kennis van automatisering, hebben we een compleet nieuw product ontwikkeld: Lumgate. Deze slimme interface tussen led-driver en besturingssysteem laat toe om de lichtintensiteit automatisch aan te passen en detecteert automatisch problemen.”

Competence Center for Tunnel Infrastructure Phoenix Contact

“De Lumgate heeft naast haar indrukwekkende technische capaciteiten nog twee grote troeven. Zo geeft het systeem duidelijk aan waar zich precies een probleem stelt, wat het onderhoud veel eenvoudiger maakt. Anderzijds biedt het een enorme energiebesparing – tot meer dan 50% – vergeleken met conventionele tunnelverlichtingen.”

Innoveren met Legoblokken

De unieke, gecombineerde totaaloplossingen die resulteren uit deze samenwerkingen bieden klanten heel wat voordelen. “Elk project heeft nood aan dezelfde bouwstenen (ventilatie, brandveiligheid, lichtdetectie, …),” legt Christophe uit. “Hoe ze ingezet worden is echter voor elke tunnel uniek. Onze oplossingen zijn zo gemaakt dat we ze kunnen inzetten naargelang de grootte of de specifieke vereisten voor elke tunnel. Vergelijk het met Legoblokken: je kiest welke stukken je nodig hebt en bouwt daarmee een volledige tunneloplossing. Dat betekent ook dat we niet langer bij elk project het warm water moeten uitvinden. Door te werken met deze blokken, winnen we heel wat efficiëntie. Alle blokken passen sowieso in elkaar en werken optimaal samen. Daardoor zijn ze ook eenvoudiger te installeren en te onderhouden. Ons doel is om zo onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.”

Naast de samenwerking met technologiespelers overlegt Phoenix Contact ook regelmatig met de bevoegde overheden. “We werken samen aan nieuwe concepten en bekijken wat de tekorten zijn en wat beter kan. Een ander belangrijk aspect voor onder meer (privé-)eigenaars en beheerders van tunnels is energiebeheer. In bepaalde gevallen, zoals in de Antwerpse Liefkenshoektunnel, hebben ledverlichting en slimme aansturing geresulteerd in besparingen van meer dan 50%.”

Een ondergrondse revolutie

Wereldwijd zijn vandaag zo’n 250 à 300 tunnels uitgerust met Phoenix Contact-technologie. Voor de grote meerderheid van de Belgische tunnels die vandaag gebouwd of gerenoveerd worden, wordt Phoenix Contact geconsulteerd voor de uitwerking van de automatiseringssystemen. Een groot deel van de buitenlandse nieuwe projecten bevindt zich in China. In Europa is Noorwegen dé referentie. “Ze noemen het ook wel ‘de Zwitserse kaas van Europa,” zegt Christophe. “De fjorden zorgen er namelijk voor heel wat uitdagingen voor voertuigen, treinverkeer en zelfs vrachtschepen. Tunnels zijn vaak de meest logische oplossing.”

“Aangezien we hard op weg zijn om dé internationale referentie voor tunnelautomatisering te worden, willen we het tunnelexpertisecentrum in de nabije toekomst nog verder uitbreiden,” gaat Christophe verder. “Zo zijn er concrete plannen om een unieke demo- en testtunnel te maken bij de kantoorgebouwen van Phoenix Contact te Zaventem. Dit biedt ons de gelegenheid om samen met onze partners nieuwe technologieën te ontwikkelen in een levensecht kader. Internationale bezoekers zullen er in de beste omstandigheden kennis kunnen maken met het nieuwste en beste dat de wereld van tunnelautomatisering te bieden heeft.”

Binnenkort tonen we u in deel 2 van deze ‘Tunnel-special’ uitgebreid hoe dit technisch allemaal in zijn werk gaat.

Benieuwd naar onze andere oplossingen voor tunnel-infrastructuur? Neem vrijblijvend contact op met Christophe Steppe via csteppe@phoenixcontact.be of bekijk onze website.

Share

Share

Tell your friends about us!

Contacteer ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *