Bliksem- en overspanningsbeveiliging: een absolute noodzaak

From |

Willy Serneels – Product Manager Industrial Components & Surge Voltage Protection

Geschreven door Willy Serneels, Product Manager Industrial Components & Surge Voltage Protection bij Phoenix Contact België.

Met enkele stevige zomerstormen achter de rug is het belangrijk om het gevaar van dergelijke natuurverschijnselen eens in de verf te zetten. Toegegeven – de natuur biedt ons met zo’n storm vaak een prachtig schouwspel, maar daar heb je geen boodschap aan als de bliksem thuis inslaat of op de productielijn van je bedrijf.

Wetenschappers schatten dat er wereldwijd zo’n 4.000.000 bliksemontladingen per dag zijn. 10% daarvan slaat in op de aarde en alles wat mens en natuur erop gebouwd hebben. Blikseminslagen veroorzaken jaarlijks dan ook voor miljoenen aan schade. Naast bliksemontladingen kan het gebeuren dat op lokale elektriciteitsnetwerken om diverse redenen een (tijdelijke) overspanning kan ontstaan. Wat de oorzaak ook moge zijn, overspanning zorgt niet zelden voor onherstelbare schade aan elektrische apparatuur of ernstige systeemfouten in een productienetwerk.


Elektrische en elektronische systemen worden in toenemende mate bedreigd, beschadigd  of onherstelbaar vernietigd door overspanningen. Schade of vernietiging doen zich met name vooral voor wanneer men afhankelijk is van een permanente inzetbaarheid van de apparatuur. Behalve de kosten in verband met het vernieuwen of herstellen van de apparatuur, zijn er tevens de extra kosten als gevolg van het uitvallen van de getroffen installatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van het verlies van productie, software en waardevolle datagegevens.

Overspanningsbeveiliging heeft maar één doel: ervoor zorgen dat  schadelijke spanningspieken niet tot bij de gevoelige apparatuur komen. Phoenix Contact beschikt over een breed scala aan innovatieve technologie om uw applicaties tegen overspanning te beveiligen.

De noodzakelijke overspanningsbeveiliging valt op te delen in 2 grote toepassingsniveaus: Industriëel & particulier

INDUSTRIEEL NIVEAU
Het voedingsnet, de M&R-techniek en de datacommunicatiesystemen zijn voor industriële installaties van vitaal belang. Ieder onderdeel vereist een passend beveiligingselement (afleider).

surge protection

Voor het voedingsnet bestaat netbeveiliging principieel uit een drietrapsbeveiliging:

1) Bliksemstroomafleiders, type T1(/T2) of combinatie T1+T2, die de directe invloeden van de blikseminslag op het net aankan. Deze krachtige vonkenbruggen worden onmiddellijk in parallel met het net gezet na de hoofdtransformator.

Industriele beveiliging-1

2) Overspanningsafleiders, type T2, vinden we terug in de onderverdelingskast en dienen vooral ter beveiliging van de indirecte invloeden van de blikseminslag op het net en de schakelhandelingen.

Overspanningsbeveiliging-2

3) Apparatenbeveiliging, type T3, die zich onmiddellijk bij het toestel bevindt, zorgt ervoor dat eventuele reststoringen ter plaatse worden weggewerkt.

Onderstaande afbeelding toont op welke domeinen Phoenix Contact actief is met industriële overspanningsbeveiliging.

(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

M&R-techniek: door de (doorgaans) lage signaalniveaus en de daardoor geringe stoorvastheid ten opzichte van netvoedingsinstallaties worden de M&R- installaties door overspanningen bedreigd.

De datacommunicatie-systemen worden op grond van de extreem spanningsgevoelige halfgeleidercomponenten bijzonder bedreigd door overspanningen. Daarom dient best in de directe omgeving van de te beveiligen installatie overspanningsbeveiliging worden geïnstalleerd.

PARTICULIER NIVEAU
Bij grote gebouwen en in woningen krijgen het voedingsnet, de TV – antenne en de PC met modem de grootste aandacht. Voor het voedingsnet beperkt men de netbeveiliging meestal tot een tweetrapsbeveiliging:

1) Overspanningafleiders, type T2, vinden we terug in de verdelingskast (3-fasig of monofasig) en dienen vooral ter beveiliging van de indirecte invloeden van de blikseminslag op het net en de schakelhandelingen.

2) Apparatenbeveiliging, type T3, welke zich onmiddellijk bij het toestel bevindt, zorgt ook hier ervoor dat eventuele reststoringen ter plaatse worden weggewerkt. Vaak gaat men hier stopcontactbeveiligingsmodulen toepassen.

TV- en HIFI- antenne : ook hier  wordt voor de eenvoud een doeltreffende  COAX – antenne adapter gebruikt , welke instaat voor de beveiliging van de antenne ingang van het apparaat.

Voor de PC modem en  de telefooninstallatie worden gepaste beveiligingen toegepast.

Brochure: Overzicht van ons gamma aan overspanningsbeveiliging voor de elektrische voedingsverdeling.

Video: Het Trabtech-gamma van Phoenix Contact in een oogopslag.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

BESLUIT
Door het nemen van een aantal eenvoudige preventiemaatregelen, die transiënte stoorspanningen reduceren, kunnen heel wat problemen en defecten in een elektrische installatie worden vermeden. Het is gewoon een kwestie van een goede keuze te maken en de beveiligingselementen vakkundig en overeenkomstig de normen te plaatsen.

Ontdek meer over dit onderwerp op onze website of contacteer mij voor meer informatie over onze bliksem- en overspanningsbeveiliging op wserneels@phoenixcontact.be

Share

Share

Tell your friends about us!

Contacteer ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *