Ethernet extenders: van ‘plug & play’ tot slimme detectie

From |

Geschreven door Peter-Jan Deltour, Industrial Network & Security Specialist bij Phoenix Contact

Peter-Jan Deltour, Industrial Network & Security Specialist bij Phoenix Contact

Alles is met elkaar verbonden. Dat is geen boeddhistische wijsheid, maar de realiteit van onze hedendaagse stedelijke infrastructuur. Gegevens moeten snel van één netwerkcomponent naar een andere kunnen reizen. En hoewel glasvezel daarvoor nog steeds het ideale medium is, is de installatie ervan niet altijd mogelijk. Slimme ethernet uitbreidingssystemen kunnen in dat geval een oplossing bieden.

Ethernetnetwerken worden vandaag nagenoeg overal gebruikt. Bij een gewone kabel, blijft de afstand tussen twee toestellen echter beperkt tot 100 meter. Met een ethernet extender echter, kan over een eenvoudige dubbele kabel tot 15 Mbps aan gegevens over een afstand tot 20 km verstuurd worden. Met een viervoudige kabel haal je zelfs bandbreedtes tot 30 Mbps. De maximaal overbrugbare afstand is 20 km: ideaal dus voor lokale, gemeentelijke netwerken. Ook waar het praktisch en financieel niet haalbaar is om een glasvezel te plaatsen, kan een ethernet extender een oplossing bieden.

De waarheid over ‘plug & play’

Heel wat fabrikanten van bestaande ethernetuitbreidingssystemen claimen dat hun oplossing ‘plug & play’ is: het volstaat om de nodige aansluitingen te doen, en het systeem configureert zichzelf. Dat geldt echter alleen in standaardsituaties.

Wanneer je de componenten van het netwerk echter in een ring-topologie verbindt, zal het netwerk al snel verzadigd en dus onbruikbaar worden. Het nieuwe onbeheerde ethernet uitbreidingssysteem van Phoenix Contact is echter zo ontwikkeld dat het ook zonder enige configuratie in een ring-topologie kan worden opgesteld. De ingebouwde software detecteert zelf de correcte topologie en past zich automatisch aan.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Continue diagnose en bescherming

Naast die gepatenteerde detecties bevat de ethernet extender van Phoenix Contact nog een aantal opmerkelijke snufjes. Zo zijn er uitgebreide diagnosetoepassingen, die inzicht verschaffen in het gebruik van het netwerk, en toelaten om problemen in een vroeg stadium te detecteren. Verder is er een ingebouwde overspanningsbeveiliging voorzien. Deze component kan eenvoudig worden vervangen, waardoor het netwerk na een incident snel weer operationeel is.

Meer weten?
Ontdek alle voordelen van Phoenix Contact Ethernet-technologie of neem vrijblijvend contact op met Peter-Jan Deltour via pdeltour@phoenixcontact.be

IP-bescherming van connectoren: een waterdicht overzicht

From |

IP65, IP66/69K, IP66/68/69K … Op de verpakking van heel wat componenten vind je deze aanduidingen. Dat ze te maken hebben met de waterdichtheid wist je al. Maar wat betekenen de cijfers precies? En waarom zijn er soms één, soms twee en soms drie verschillende indicaties? In dit artikel gaan we op zoek naar sluitende antwoorden.

IP staat voor ‘Ingress Protection’ of ‘bescherming tegen binnendringing’. De twee cijfers na ‘IP’ tonen de mate van bescherming tegen het binnendringen van enerzijds stof (‘vaste’ vreemde voorwerpen) en vocht. Zo staat IP65 voor een volledig stofdichte behuizing, die ook beschermt tegen water dat uit alle richtingen tegen de behuizing spuit.

De volgende tabel bevat alle mogelijke combinaties van beschermmethoden van behuizingen volgens de DIN EN60529-norm (IEC60529).

Beschermmethoden van behuizingen volgens de DIN EN60529-norm (IEC60529). IP-classificatie overzicht

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Drie cijfers, drie zones

Op de connectoren van Phoenix Contact staat vaak meer dan één IP-indicatie. Er zijn namelijk drie mogelijke zones of levels van bescherming.

Level 1: bescherming tegen spatwater en stof

Deze IP-waarde duidt op de mate waarin de behuizing bestand is tegen stof en spatwater, felle regen, of waterstralen. De relevante waardes zijn IP65 of IP66.

Level 2: bescherming onder water

Deze IP-waarde wordt enkel getoond als de behuizing bestand is tegen tijdelijke of permanente onderdompeling. De relevante waardes zijn IP67 of IP68.

Level 3: bescherming tegen hoge druk

Het laatste cijfer duidt op hoogst mogelijk graad van bescherming: het vermogen om weerstand te bieden aan hoge druk en stoomjets van hoge temperatuur. Deze waarde dient vooral voor industriële toepassingen die regelmatig schoongemaakt worden. Ze geldt bovendien enkel voor metalen behuizingen. De enige relevante waarde hier is IP69K.

Heel wat fabrikanten geven enkel de hoogste waarde mee voor hun producten, terwijl elk level nochtans andere vereisten aanduidt. Om 100% zeker te zijn, geeft Phoenix Contact daarom telkens alle relevante IP-ratings mee voor elke connector.

Ontdek ons volledig gamma connectoren in allerlei gradaties van bescherming.

Competence Center for Tunnel Infrastructure: infrastructuur zonder tunnelvisie

From |

Geschreven door Christophe Steppe, International Industry Manager Tunnel Infrastructure bij Phoenix Contact.Competence Center for Tunnel Infrastructure

Christophe Steppe - International Industry Manager Tunnel Infrastructure

Christophe Steppe – International Industry Manager Tunnel Infrastructure

Onze verkeersinfrastructuur staat steeds meer onder druk. Heel wat overheden zien daarom heil in tunnels: ze laten toe om snel van punt a naar punt b te reizen, zonder het landschap te verminken. Het idee is eenvoudig, maar er komt heel wat meer bij kijken. Het Competence Center for Tunnel Infrastructure van Phoenix Contact biedt een unieke aanpak die (brand)veiligheid, installatie- en onderhoudsgemak, en energie-efficiëntie samenbrengt. En dat vrij van elke tunnelvisie.

“De tunnel zoals je die ziet wanneer je erdoor rijdt, is slechts het topje van de ijsberg,” legt Christophe Steppe, Manager System Management Tunnel Infrastructure bij Phoenix Contact uit. “Er zit veel meer technologie in dan je zou denken. Zo zijn er heel wat geautomatiseerde processen nodig alvorens vlot verkeer mogelijk is, zoals de aansturing van signalisatie, ventilatie en (evacuatie)verlichting. Die processen worden hetzij lokaal, hetzij vanop afstand aangestuurd.”

Tragische gebeurtenis zorgt voor doorbraak

Nochtans is de tunnelmarkt – en verkeersinfrastructuur in het algemeen – niet meteen een baken van innovatie. Christophe: “De markt is traditioneel erg conservatief. Een aantal dodelijke ongevallen brachten daar rond de eeuwwisseling verandering in. Zo zorgden rampen in onder meer de Mont Blanc-tunnel en de Gotthardtunnel voor een nieuwe Europese regulering, met meer aandacht voor veiligheid en automatisering. Sindsdien wordt niets meer aan het toeval overgelaten.”

Diabolo-project zet de toon

Toen de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel in 2004 plannen smeedde voor een viervoudige ondergrondse verbinding met Brussels Airport – het zogenaamde Diaboloproject – waren de veiligheidsvoorschriften dan ook torenhoog. Phoenix Contact België, dat zich tot dan toe vrijwel exclusief op de industrie had gericht, werd aangesteld als leverancier van alle vitale technieken. Zo was er onder meer nood aan dynamische evacuatieverlichting, rookafzuigingssystemen, treinlokalisatie, aansturing van blusinstallaties, automatische detectie van hittebronnen en de complete aansturing van alle technieken.

Toen Infrabel in 2004 het Diaboloproject plande, waren de veiligheidsvoorschriften torenhoog.

Toen Infrabel in 2004 het Diaboloproject plande, waren de veiligheidsvoorschriften torenhoog.

“Het Diabolo-project was onze eerste stap in de wereld van tunnelinfrastructuur,” legt Christophe uit. “Maar helemaal nieuw was het niet. We ontdekten snel dat de producten en materialen die we inzetten in de industriële sector ook hun nut konden bewijzen in tunnels – mits enkele kleine wijzigingen. Zo zijn de PLC’s die productierobots aansturen ook geschikt om het controlesysteem in een tunnel mee te beheren.”

Belgisch expertisecentrum gaat internationaal

“Het besef groeide dat we een nieuwe markt ontdekt hadden voor onze oplossingen,” gaat Christophe verder. “Het duurde dan ook niet lang voor het hoofdkwartier van Phoenix Contact in Duitsland besliste om een Competence Center for Tunnel Infrastructure op te richten.” De uitvalsbasis van het tunnelexpertisecentrum blijft in Zaventem, vlakbij het allereerste tunnelproject. Hier vindt alle R&D plaats en worden opleidingen voor collega’s wereldwijd ontwikkeld en gegeven.

Een belangrijk onderdeel van het expertisecentrum is het opzetten van partnerships met andere technologiespelers. Dat resulteert in innovatieve oplossingen, die specifiek beantwoorden aan de uitdagingen van tunnelautomatisering. Christophe: “Eén van de eerste bedrijven waarmee we in zee zijn gegaan is Schréder uit Luik, een mondiale speler gespecialiseerd in (led)verlichting voor infrastructuur. Door hun expertise te combineren met onze verregaande kennis van automatisering, hebben we een compleet nieuw product ontwikkeld: Lumgate. Deze slimme interface tussen led-driver en besturingssysteem laat toe om de lichtintensiteit automatisch aan te passen en detecteert automatisch problemen.”

Competence Center for Tunnel Infrastructure Phoenix Contact

“De Lumgate heeft naast haar indrukwekkende technische capaciteiten nog twee grote troeven. Zo geeft het systeem duidelijk aan waar zich precies een probleem stelt, wat het onderhoud veel eenvoudiger maakt. Anderzijds biedt het een enorme energiebesparing – tot meer dan 50% – vergeleken met conventionele tunnelverlichtingen.”

Innoveren met Legoblokken

De unieke, gecombineerde totaaloplossingen die resulteren uit deze samenwerkingen bieden klanten heel wat voordelen. “Elk project heeft nood aan dezelfde bouwstenen (ventilatie, brandveiligheid, lichtdetectie, …),” legt Christophe uit. “Hoe ze ingezet worden is echter voor elke tunnel uniek. Onze oplossingen zijn zo gemaakt dat we ze kunnen inzetten naargelang de grootte of de specifieke vereisten voor elke tunnel. Vergelijk het met Legoblokken: je kiest welke stukken je nodig hebt en bouwt daarmee een volledige tunneloplossing. Dat betekent ook dat we niet langer bij elk project het warm water moeten uitvinden. Door te werken met deze blokken, winnen we heel wat efficiëntie. Alle blokken passen sowieso in elkaar en werken optimaal samen. Daardoor zijn ze ook eenvoudiger te installeren en te onderhouden. Ons doel is om zo onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.”

Naast de samenwerking met technologiespelers overlegt Phoenix Contact ook regelmatig met de bevoegde overheden. “We werken samen aan nieuwe concepten en bekijken wat de tekorten zijn en wat beter kan. Een ander belangrijk aspect voor onder meer (privé-)eigenaars en beheerders van tunnels is energiebeheer. In bepaalde gevallen, zoals in de Antwerpse Liefkenshoektunnel, hebben ledverlichting en slimme aansturing geresulteerd in besparingen van meer dan 50%.”

Een ondergrondse revolutie

Wereldwijd zijn vandaag zo’n 250 à 300 tunnels uitgerust met Phoenix Contact-technologie. Voor de grote meerderheid van de Belgische tunnels die vandaag gebouwd of gerenoveerd worden, wordt Phoenix Contact geconsulteerd voor de uitwerking van de automatiseringssystemen. Een groot deel van de buitenlandse nieuwe projecten bevindt zich in China. In Europa is Noorwegen dé referentie. “Ze noemen het ook wel ‘de Zwitserse kaas van Europa,” zegt Christophe. “De fjorden zorgen er namelijk voor heel wat uitdagingen voor voertuigen, treinverkeer en zelfs vrachtschepen. Tunnels zijn vaak de meest logische oplossing.”

“Aangezien we hard op weg zijn om dé internationale referentie voor tunnelautomatisering te worden, willen we het tunnelexpertisecentrum in de nabije toekomst nog verder uitbreiden,” gaat Christophe verder. “Zo zijn er concrete plannen om een unieke demo- en testtunnel te maken bij de kantoorgebouwen van Phoenix Contact te Zaventem. Dit biedt ons de gelegenheid om samen met onze partners nieuwe technologieën te ontwikkelen in een levensecht kader. Internationale bezoekers zullen er in de beste omstandigheden kennis kunnen maken met het nieuwste en beste dat de wereld van tunnelautomatisering te bieden heeft.”

Binnenkort tonen we u in deel 2 van deze ‘Tunnel-special’ uitgebreid hoe dit technisch allemaal in zijn werk gaat.

Benieuwd naar onze andere oplossingen voor tunnel-infrastructuur? Neem vrijblijvend contact op met Christophe Steppe via csteppe@phoenixcontact.be of bekijk onze website.

Ons nieuw kantoorgebouw werd feestelijk geopend!

From |

Geschreven door Steven Criel, General Manager van Phoenix Contact België & Luxemburg. 

Phoenix Contact nieuw gebouw Zaventem

Ons gloednieuwe kantoor draagt een visie uit én stelt expertise tentoon

Steven Criel

Steven Criel – General Manager Phoenix Contact België en Luxemburg

Vorige week openden we onder grote belangstelling onze nieuwe kantoren in Zaventem. Een staaltje toparchitectuur waar we trots op zijn. Want het gebouw toont niet alleen dat ons bedrijf klaar is voor de toekomst, het onderstreept ook de meerwaarde van onze oplossingen en producten in een snel veranderende wereld.

Ongetwijfeld zullen velen verbaasd opkijken wanneer ze ons een bezoek brengen in onze nieuwe vestiging: het contrast met onze vroegere kantoren kan haast niet groter zijn. Heb je het bouwproces gemist? Met deze video herbeleef je het in twee minuten:

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Innovatie zit in ons DNA

Ons nieuwe gebouw is de perfecte weerspiegeling van waar we als bedrijf voor staan: een combinatie van Duitse ‘Gründlichkeit’ en Belgische kwaliteitszin. Tegelijk is het ook een schoolvoorbeeld van hoe sterk we staan in gebouwautomatisering, een van onze kernactiviteiten.

Continue reading

Elektrische voertuigen opladen: de ene connector is de andere niet

From |
Stefan Kerkhofs

Stefan Kerkhofs – Industry Manager Automotive/Building

Geschreven door Stefan Kerkhofs, Industry Manager Automotive/Building.

Elektrovoertuigen – deels of volledig aangedreven door een elektrische motor – zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Behalve de zuiver elektrische en hybride wagens bestaan er intussen ook sportwagens voor hoge prestaties en zelfs formule 1-wagens met een Energy Recovery System (ERS).
Cruciaal voor het gebruik én het bereik van elektrische vierwielers is de toegang tot laadstations. En dat vraagt om de nodige technologische oplaadinfrastructuur. Maar welke standaarden voor oplaadconnectoren bestaan er? En hoe gaat het opladen in zijn werk? We maken je wegwijs in de wereld van laadstekkers en oplaadmethodes.

De verschillende standaarden oplaadconnectoren

Hoewel er met verschillende standaarden connectoren gestreefd wordt naar een universele toegang tot laadstations, is de ene oplaadconnector nog steeds de andere niet. Een overzicht:

e-mobility-connectors

Oplaadconnectoren in de VS en Japan (type 1) en in Europa (type 2) mogen dan wel een verschillend stekkerdesign hebben, ze ondersteunen beide wisselstroom, gelijkstroom en de combinatie daarvan. De standaard in China (type 3) ondersteunt dan weer enkel wisselstroom en gelijkstroom.

De drie types AC-oplaadconnectoren zijn bij Phoenix Contact sinds kort ook beschikbaar in een nieuw en handig design, ontwikkeld volgens de vereisten binnen de auto-industrie. Net zoals de eerdere designs – die nog steeds beschikbaar zijn – zijn de nieuwe connectoren gebaseerd op robuuste en hoogwaardige materialen. Continue reading

Innovate or die

From |

Geschreven door Gert Dierckx, Product Manager Device Connections. 

header blog ME housing

In een vorige blogpost haalde ik al aan dat we bij Phoenix Contact een groot en divers aanbod behuizingen hebben. Zo’n diversiteit creëer je natuurlijk niet van de ene dag op de andere, daarom schets ik graag even kort het verhaal achter onze ME familie.ME ME-MAX

Toen we in 1996 de ME behuizing (video)  gebruikten voor onze analoge omvormers, zagen we dat er nood was aan nog meer plaats in de behuizing.

Vandaar dat we op de proppen kwamen met ME MAX. Het duidelijke verschil tussen ME en ME MAX is de montage en het aantal connecties.

Om u het leven gemakkelijker te maken hebben we een zeer eenvoudige selectietool.
Zo krijgt u snel uw pcb volledig uitgetekend.  Continue reading

Phoenix Contact & het Punch Powertrain Solar Team, een geslaagde combinatie.

From |

Van 18 tot 25 oktober 2015 werd de prestigieuze World Solar Challenge race in Australië gereden.

Zestien Belgische studenten van de studierichtingen industrieel ingenieur elektromechanica en elektronica van campus Groep T van de KU Leuven vormden het team achter het Punch Powertrain Solar Team. Ze hadden vijftien maanden voor het ontwerpen en bouwen van hun zonnewagen, de ‘Punch One’, om ermee deel te nemen aan de World Solar Challenge 2015, het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens.

De 'Punch One'. Foto Geert Vanden Wijngaert

De ‘Punch One’. Foto Geert Vanden Wijngaert

De Punch One werd uiteindelijk verdienstelijk 5e na een spannende en incidentrijke race van Darwin naar Adelaide, 3000 km dwars doorheen de prachtige Australische outback. De studenten mikten samen met professioneel racepiloot Bert Longin op een plaats in de top drie maar door brute pech is dat niet gelukt. Er namen 45 teams uit 25 landen deel aan de race. Continue reading

Phoenix Contact België maakt zich op voor de toekomst

From |

Geschreven door Steven Criel, General Manager van Phoenix Contact België & Luxemburg. 

Phoenix Contact België schets nieuwbouw

Waar Deutsche Gründlichkeit en Belgische waarden elkaar ontmoeten.

Steven Criel

Steven Criel – General Manager Phoenix Contact België & Luxemburg

Jullie weten het beter dan wie anders. Phoenix Contact gaat prat op vernieuwing en verbetering. Het staat in onze waarden geschreven: innovatie en kwaliteit vormen de hoekstenen van de technologische vooruitgang. En dat zien we nu ook weer bij het verrijzen van ons nieuwe bedrijfsgebouw in Zaventem.

De Duitse gründlichkeit van de gekozen architectuur boezemt vertrouwen in en onze Belgische partners modelleren het geheel naar onze normen en noden. Vanaf de zomer van 2016 zal Phoenix Contact België dan ook klaarstaan om personeel en klanten in hoogwaardige technologische omstandigheden te ontvangen. En onze blik blijft toekomstgericht: Vergeleken met ons huidige kantoorgebouw verdubbelen we het aantal vierkante meters werkvloer om blijvend te investeren in bekwame werkkrachten, om onze marktpositie verder uit te bouwen en meer dan ooit de klantentevredenheid te verhogen.

Waar personeel en klanten elkaar versterken

Benieuwd hoe we dit in de praktijk zullen brengen? Het nieuwe atrium zal zorgen voor alomtegenwoordig daglicht. Deze open ruimte bevordert de open communicatiestructuur die leeft onder de personeelsleden en die we willen bestendigen, ook naar onze klanten. De nieuwe showroom en het nieuwe opleidingscentrum staan volledig ter beschikking van onze klanten. Je kan er alles zien, alles voelen en uittesten.  Phoenix Contact stelt de klant graag centraal en bedenkt om die reden de technieken op maat van de klant naar wens van de klant. Continue reading

Relais worden controller dankzij PLC LOGIC.

From |
Björge Joacim

Björge Joacim – Product Manager Interface

Even kort mezelf voorstellen:
Mijn naam is Björge Joacim en ik werk sinds 2001 bij Phoenix Contact. Ik begon als technisch specialist van onze elektronische producten maar sinds 2014 ben ik als Product Manager Interface aan de slag. Mijn uitgebreide productkennis gebruik ik graag om voor uw applicatie de perfecte oplossing aan te bieden.

Contacteer mij op bjoacim@phoenixcontact.be voor meer informatie of vragen over onze elektronische producten.

Met een portfolio van ongeveer 70.000 verschillende producten biedt Phoenix Contact een brede waaier aan oplossingen voor de meest uiteenlopende applicaties. Het Interface gamma bevat de elektronische modules van Phoenix Contact. De meest gebruikte hiervan zijn gebundeld in deel 7 van onze uitgebreide catalogus.

Ons INTERFACE-gamma is op zich al bijzonder uitgebreid dus loods ik u er graag even op beknopte wijze doorheen.Overzicht Interface Phoenix Contact

In de geest van onze slogan “Inspiring innovations” ontwerpt Phoenix Contact al jarenlang vele elektronische innovaties. Elk jaar stellen we onze nieuwigheden voor. In 2014 was een opmerkelijke vernieuwing de wijze waarop we onze relais ‘slim’ hebben gemaakt.
Daarom geef ik in deze eerste blogpost van mijn hand graag een woordje uitleg bij PLC LOGIC. Continue reading

Bliksem- en overspanningsbeveiliging: een absolute noodzaak

From |

Willy Serneels – Product Manager Industrial Components & Surge Voltage Protection

Geschreven door Willy Serneels, Product Manager Industrial Components & Surge Voltage Protection bij Phoenix Contact België.

Met enkele stevige zomerstormen achter de rug is het belangrijk om het gevaar van dergelijke natuurverschijnselen eens in de verf te zetten. Toegegeven – de natuur biedt ons met zo’n storm vaak een prachtig schouwspel, maar daar heb je geen boodschap aan als de bliksem thuis inslaat of op de productielijn van je bedrijf.

Wetenschappers schatten dat er wereldwijd zo’n 4.000.000 bliksemontladingen per dag zijn. 10% daarvan slaat in op de aarde en alles wat mens en natuur erop gebouwd hebben. Blikseminslagen veroorzaken jaarlijks dan ook voor miljoenen aan schade. Naast bliksemontladingen kan het gebeuren dat op lokale elektriciteitsnetwerken om diverse redenen een (tijdelijke) overspanning kan ontstaan. Wat de oorzaak ook moge zijn, overspanning zorgt niet zelden voor onherstelbare schade aan elektrische apparatuur of ernstige systeemfouten in een productienetwerk.


Elektrische en elektronische systemen worden in toenemende mate bedreigd, beschadigd  of onherstelbaar vernietigd door overspanningen. Schade of vernietiging doen zich met name vooral voor wanneer men afhankelijk is van een permanente inzetbaarheid van de apparatuur. Behalve de kosten in verband met het vernieuwen of herstellen van de apparatuur, zijn er tevens de extra kosten als gevolg van het uitvallen van de getroffen installatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van het verlies van productie, software en waardevolle datagegevens.

Overspanningsbeveiliging heeft maar één doel: ervoor zorgen dat  schadelijke spanningspieken niet tot bij de gevoelige apparatuur komen. Phoenix Contact beschikt over een breed scala aan innovatieve technologie om uw applicaties tegen overspanning te beveiligen.

De noodzakelijke overspanningsbeveiliging valt op te delen in 2 grote toepassingsniveaus: Industriëel & particulier Continue reading